x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Tamara Buciuceanu, distinsă cu premiul pentru excelenţă

Tamara Buciuceanu, distinsă cu premiul pentru excelenţă

de Roxana Ioana Ancuta    |    26 Mai 2008   •   00:00


Actriţa Tamara Buciuceanu a primit, sîmbătă seară, pe scena Teatrului de Comedie din Capitală, premiul de excelenţă oferit cu prilejul Galei de premiere a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti − festCO 2008, transmite Rompres.



Premianţii Festivalului Comediei Româneşti


Actriţa Tamara Buciuceanu a primit, sîmbătă seară, pe scena Teatrului de Comedie din Capitală, premiul de excelenţă oferit cu prilejul Galei de premiere a celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti − festCO 2008, transmite Rompres.
“Iubesc viaţa şi oamenii adevăraţi, îmi respect munca şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că exist. Astfel e lumea: o comedie, iar noi, artiştii care o jucăm, n-avem dorinţă alta mai vie decît aplauzele voastre”, a spus Tamara Buciuceanu, după ce actorul Horaţiu Mălăele i-a înmînat distincţia.
Gala Comediei Româneşti a fost prezentată de regizorul Alexandru Tocilescu şi de actriţa Emilia Popescu, avînd tema “o seară de mai”, sugerată prin decor şi prin muzica formaţiei Zan şi a lui Nicu Alifantis.

DIPLOME CARE CONDAMNĂ LA PRIETENIE
În cadrul evenimentului, George Mihăiţă a acordat diplome “care condamnă la prietenie pe viaţă cu Teatrul de Comedie” şi carduri de acces la toate spectacolele unor personalităţi, printre care Demeter Andras, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, ştirista Andreea Esca sau actorul Tony Grecu.

PREMIANŢII            
Premiul pentru cel mai bun spectacol − înmînat de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu − a fost obţinut de piesa “Ionesco − cinci piese scurte”, de Eugene Ionesco, în regia lui Alexandru Dabija.
Premiul pentru cea mai bună regie a fost adjudecat de Gianina Cărbunariu, pentru spectacolul “Sado-Maso Blues Bar” de Maria Manolescu, o producţie a Teatrului Mic.
Tot în cadrul secţiunii oficiale, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost acordat lui Adrian Titieni, pentru “Alexandru Andronic” din “Ultima oră” de Mihail Sebastian, Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov, în timp ce Amy Loughton a primit premiul pentru cea mai bună actriţă pentru “Eleva”, din “Lecţia”, de Eugene Ionesco, regia Max Lewendel, “Icarus Theatre Collective”, Londra.
La secţiunea cel mai bun actor / actriţă în rol secundar cîştigătorii au fost Gheorghe Ifrim − “Ghiţă Pristanda” din “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Doru Ana, Teatrul Bulandra şi Ada Navrot − “Dna Sava” din “Fii cuminte, Cristofor!”, de Aurel Baranga, regia Diana Lupescu − Teatrul “George Ciprian” Buzău.
Juriul secţiunii oficiale a fost compus din Ileana Lucaciu − critic de film, Crina Mureşan − actriţă, Dan C. Mihăilescu − scriitor, Puiu Antemir − scenograf, Radu Alexandru Nica − regizor şi Silviu Jicman − regizor.

SECŢIUNEA “OFF”
Ediţia din acest an a adus şi o secţiune “off”, în cadrul căreia au fost prezentate spectacole stradale şi stand-up comedy, iar juriul acestei secţiuni a fost format din şase studenţi la teatrologie, actorie, regie, arte plastice sau actorie.
Astfel, au fost oferite premii pentru cele mai bune spectacole prezentate în diferite pub-uri bucureştene, acordate pieselor, “Fir'mituri” de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac şi “Rromeo thaj Julieta”, de Cătălin Rotaru. Dorina Chiriac şi Lia Bugnar au primit premiul pentru performanţe artistice în spaţii neconvenţionale, iar trupa Deko, premiul “pentru aptitudini incomensurabile în prestarea de servicii comice”, lui Radu Isac revenindu-i premiul “pentru măiestria de a fi ciudat”.
Totodată, Teatrul Masca a primit Premiul pentru “ingenioase momente artistice”, pentru trei spectacole prezentate în cadrul festivalului, pe o scenă improvizată în Centrul Istoric.
Trofeul pe care l-au primit cîştigătorii a fost o creaţie a actorului Horaţiu Mălăele, reprezentînd un zîmbet prins în piroane, pentru ca “zîmbetul să nu piară niciodată”, după cum avea să mărturisească George Mihăiţă.
FestCO 2008 a fost un spectacol regizat de Alexandru Tocilescu, avîndu-l ca director onorific pe actorul Radu Beligan.
   

×
Subiecte în articol: arte premiul