x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Ce citim în decembrie

Ce citim în decembrie

de Maria Coman    |    28 Noi 2022   •   06:10
Ce citim în decembrie

Sunt câteva apariţii remarcabile, ale unor scriitori care au făcut senzaţie în ultimii ani. De la Joel Dicker la Paula Hasting sau Anthony Doer, autorul minunatei cărţi Toată lumina pe care nu o putem vedea. Şi cum urmează perioada sărbătorilor, ar putea fi o perioadă bună şi pentru citit.

Cazul Alaska Sanders

Trupul neînsuflețit al Alaskăi Sanders, sosită de curând în Mount Pleasant, un orășel liniștit din New Hampshire, este găsit la marginea unui lac. Ancheta este curând oprită, fiindcă poliția obține mărturisirea făptașului și a complicelui său.

Dar unsprezece ani mai târziu, cazul este redeschis. La începutul lui 2010, sergentul Perry Gahalowood, de la Poliția Statală din New Hampshire, convins că a elucidat crima la vremea respectivă, primește o scrisoare anonimă care îl tulbură. Să fi urmat el o pistă falsă?

Prietenul lui, Marcus Goldman, care se bucură de un succes uriaș de pe urma cărții sale Adevărul despre cazul Harry Quebert, îl va ajuta să afle ce s-a întâmplat de fapt în acea poveste de demult. Fantomele trecutului nu întârzie să apară, printre ele fiind și aceea a lui Harry Quebert.

Unghiul mort

Încă din copilărie, Edie, Jake și Ryan au fost foarte apropiați. Erau ei trei împotriva lumii, iar Edie credea că legătura lor nu poate fi distrusă. Când Jake este ucis cu violență, iar Ryan este acuzat că a comis crima, lumea lui Edie se destramă. Edie e din nou singură, ducându-și viața în casa izolată unde locuise cu Jake. E sfâșiată de durere și înspăimântată - și are un motiv serios. Acum, că este singură, trecutul pe care a încercat din răsputeri să-l îngroape amenință să revină în viața ei…

Bestia Suntem în anul 1834, iar Madridul, un oraș care încearcă să se deschidă dincolo de zidurile ce îl înconjoară, este afectat de o teribilă epidemie de holeră. Dar nu numai boala îi îngrozește pe locuitorii săi: prin mahalale apar cadavrele dezmembrate ale unor fete cărora nimeni nu le duce dorul. Zvonurile vorbesc despre Bestia, o ființă pe care nimeni nu a văzut-o, dar de care toată lumea se teme.

Când micuța Clara dispare, sora ei, Lucia, împreună cu Donoso, un polițist căruia îi lipsește un ochi, și Diego, un jurnalist care-și bagă nasul peste tot, încep o cursă frenetică pentru a o găsi pe fetiță în viață. Pe parcursul poveștii mai apar și Braulio, un călugăr războinic, și un misterios inel de aur cu două buzdugane încrucișate, pe care toată lumea îl caută și pentru care unii sunt dispuși să ucidă.

Cetatea cucului din nori Un manuscris din Grecia antică unește trecutul, prezentul și viitorul umanității. Constantinopol, 1453 - de-o parte și de alta a zidurilor orașului, doi copii, Anna și Omeir, sunt sortiți să se întâlnească, pentru a salva o carte și, prin gestul lor, pe ei înșiși. Idaho, în prezent - la etajul bibliotecii publice, octogenarul Zeno împreună cu cinci copii montează o bizară piesă de teatru, în vreme ce, la parter, adolescentul idealist Seymour se pregătește să detoneze o bombă, crezând că luptă pentru o cauză nobilă. În spațiu, peste câteva decenii - Konstance, pe o navă interstelară având ca destinație o exoplanetă, supraviețuiește doar călăuzită de o poveste pe care i-o spunea tatăl ei seară de seară. Destinele tuturor personajelor sunt legate de misteriosul manuscris din vechime, care celebrează puterea scrisului și a imaginației.

Cetatea cucului din nori e o construcţie admirabilă ca ambiţie şi execuţie, un mic labirint polifonic, cu multiple planuri temporale, unde cititorul se va pierde şi regăsi cu încântare, pentru că e clădit pe o temelie foarte solidă, care e nici mai mult, nici mai puţin decât credinţa autorului în puterea vindecătoare a poveştilor.

Misterul din pădure În Ajunul Crăciunului, în 1988, Alfie Marsden, în vârstă de șapte ani, a dispărut în pădure, după ce tatăl său, Sorrel, fusese nevoit să oprească mașina din cauza unei defecțiuni și să caute ajutor. După ce s-a întors, Sorrel nu și-a mai găsit fiul. Nu au fost găsite urme ale copilului și nici rămășițele sale. Alfie Marsden a fost declarat oficial mort în 1995.

Jurnalistul online, Scott King, ale cărui podcast-uri au devenit o senzație pe internet, investighează dispariția, intervievând șase martori, inclusiv pe Sorrel, pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în acea noapte fatidică.

Marea diavolului Neînfricatul aventurier Dirk Pitt trebuie să deslușească un mister istoric de importanță epică în cel mai recent roman din îndrăgita serie bestseller New York Times creată de „marele maestru al aventurii” Clive Cussler. În 1959, în Tibet, un artefact budist de o importanță imensă a fost aparent pierdut în frământările preluării de către comuniști. Dar când directorul NUMA, Dirk Pitt, descoperă epava unui avion uitat în Marea Filipinelor decenii mai devreme, noi indicii apar cu privire la existența sa ascunsă. Din adâncurile reci și întunecate ale Oceanului Pacific până la înălțimile amețitoare ale munților Himalaya, numai Dirk Pitt și copiii săi, Summer și Dirk jr, pot desluși misterele.

 

×