x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul "Sieranevada", propunerea României la Oscar

Filmul "Sieranevada", propunerea României la Oscar

19 Noi 2016   •   20:35
Filmul "Sieranevada", propunerea României la Oscar

Filmul "Sieranevada" realizat de Cristi Puiu, propunerea României la premiile Oscar, a fost proiectat vineri, în prezenţa regizorului şi a echipei, la Grand Cinema & More - Băneasa Shopping City, în cadrul unui eveniment organizat de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi casa de producţie Mandragora.

Printre cei care s-au bucurat de această proiecţie specială au fost partenerii organizatorilor, dar şi personalităţi precum muzicianul Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Ion Caramitru - directorul Teatrului Naţional Bucureşti.

Înainte de începerea proiecţiei, Cristi Puiu a afirmat că are sentimentul că se află "între prieteni". "Cu AGERPRES (...) am sentimentul că sunt între prieteni, (...) iar faptul că au ales să sprijine filmul nostru e un compliment", a spus Puiu.

Pe scena evenimentului, înainte de proiecţie, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a vorbit despre susţinerea pe care Agenţia Naţională de Presă a acordat-o filmului "Sieranevada", propunerea României la Oscar.

"Noi, de la AGERPRES, suntem foarte mândri că putem susţine tot ce înseamnă un produs de calitate al României. Pentru noi, să fim alături de 'Sieranevada', un posibil câştigător al Premiului Oscar, este un lucru foarte important şi, la fel cum încercăm să promovăm tot ce ţine de evoluţia României, aşa am ajuns să facem şi acest eveniment", a declarat Alexandru Giboi.

La proiecţie a fost prezentă o parte din echipa filmului, în care s-au regăsit producătoarea Anca Puiu şi actriţele Ioana Crăciunescu, Ilona Brezoianu, Judith State, Ana Ciontea şi Simona Ghiţă.

Vizionarea a fost urmată de un Q&A moderat de Andrei Giurgia - directorul Festivalului Serile Filmului Românesc de la Iaşi.

Actorii au vorbit despre modul în care au lucrat la film şi sentimentul de echipă pe care l-au avut alături de Cristi Puiu. Ioana Crăciunescu a detaliat că actorii s-au considerat ca făcând parte din acelaşi "corp". "Oricât de înghesuiţi, oricâtă importanţă, mai mare sau mai mică a rolurilor, am fost un singur corp, într-un spaţiu închis, cu toate amintirilor celor vii şi celor morţi", a spus actriţa.

La rândul său, Ilona Brezoianu a mărturisit că a avut, pe platouri, sentimentul de "familie", în timp ce Judith State a afirmat că s-a simţit "acasă" la filmări.

Cristi Puiu a vorbit cu publicul despre semnificaţiile titlului "Sieranevada", precizând că filmul are o inspiraţie profund personală.

În cadrul evenimentului, Cristi Puiu a mai afirmat că se bucură că filmul său a fost bine primit de publicul român. "Pentru mine, ăsta a fost marele premiu, (...) iar restul este bonus", a spus Puiu.

El a precizat că se simte norocos că "Sieranevada" a fost desemnat să reprezinte România la Oscar.

"Atunci când o mână de oameni din România alege din cele câteva filme produse anul ăsta (...) filmul meu este ca şi cum ei au socotit că eu aş merita Oscarul", a afirmat Puiu.

Regizorul a precizat că a început campania de promovare în SUA a filmului "Sieranevada". "Promovarea filmului în Statele Unite înseamnă foarte mulţi bani. Noi ne străduim să găsim bani. Guvernul României ne va sprijini prin Institutul Cultural Român, CNC-ul ne sprijină", a spus Puiu.

Potrivit acestuia, filmele româneşti sunt bine primite în Europa şi la festivalurile de film din SUA, însă Academia Americană de Film, care decernează premiile Oscar, reprezintă "o altă lume, o altă planetă".

"Este foarte greu să aterizezi în lumea asta a filmului şi să te aşezi din prima în fruntea bucatelor. (...) Oamenii trebuie să se obişnuiască cu gândul că (...) în România se face cinema. (...) Mai e nevoie de timp (...). Cred că ne-ar trebui o chestie de dimensiunea poveştii lui Apollo 11, o să ajungă românul la Oscar şi o să zică 'Un pas mic pentru român, un pas mare pentru România'. (...) E un drum de făcut", a precizat Puiu.

În cadrul evenimentului a fost prezentată şi o parte din arhiva fotografică AGERPRES. Printre fotografiile expuse s-au numărat imagini cu Sergiu Celibidache, Constantin Tănase, George Călinescu şi Maria Tănase. Înaintea proiecţiei au fost prezentate trei scurte clipuri de prezentare a produselor video ale AGERPRES.

Parteneri ai evenimentului organizat de AGERPRES şi Mandragora au fost Asociaţia Studenţilor Jurnalişti Iaşi, Băneasa Shopping City, Grand Cinema & More.

"Sieranevada" a deschis, în mai, competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes - ediţia a 69-a.

Acţiunea din "Sieranevada" are loc la trei zile de la atentatul din redacţia hebdomadarului parizian "Charlie Hebdo" şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui lui Lary, un medic trecut de 40 de ani, care urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Sursa: AGERPRES

×