x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Satiră pe ritm de vals, în regia lui Caramitru

Satiră pe ritm de vals, în regia lui Caramitru

de Maria Coman    |    20 Sep 2015   •   09:04
Satiră pe ritm de vals, în regia lui Caramitru

Azi, în prima seară a noii stagiuni 2015-2016, de la ora 19.30, la Sala Studio, ne vom reîntâlni cu piesa lui Iulian Margu, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, un titlu cu lipici, transformat de regizorul Ion Caramitru într-un spectacol agreabil şi antrenant, cu impact la publicul invitat să „plutească” pe ritmurile valsului lui Chopin, de la o epocă la alta.

Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile, și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei.

„O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu”, ne încredin¬ţează regizorul Ion Caramitru. „Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțe¬legerea deplină a poveștii. Ca stil, are și un soi de umor frust și unul derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică ce sparge tipa¬rele timpului și spaţiului”. Sau, altfel spus, „o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat”, cum spune autorul piesei.

Premiere Radu Afrim
În decursul acestei stagiuni, piesa românească va prilejui câteva premiere, între care și două proiecte incluse în cea de-a doua etapă a programului 9G la TNB: After Hours, piesă scrisă şi regizată de tânărul actor Radu Iacoban, care vine spre Naţional după cinci proiecte izbutite la Independenţi, precum şi (D) efectul Placebo, un proiect colectiv, coordonat de Alexandra Pâzgu, dramaturg şi Ştefan Lupu, regizor.

O întâlnire cu dramaturgia poloneză contemporană, repre¬zentată de una dintre cele mai tinere şi mai apreciate autoare, Dorota Maslowska ne va prilejui apropiata şi mult aşteptata premieră semnată, inconfun¬dabil, Radu Afrim: Între noi e totul bine. Pe scena sălii Pictura vor urca nume îndrăgite ale teatrului românesc, pe care le-aţi întâlnit şi în precedentele montări ale regizorului la TNB: Marius Manole, Natalia Călin, Liliana Ghiţă, Florentina Ţilea, Istvan Teglaşşi, la debut pe această scenă, binecunoscuta Dorina Chiriac -în dublu rol principal: Fetiţa Metalistă și Scenarista!
 

×