x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce Bordeaux? (II)

De ce Bordeaux? (II)

de Cristian Crisbăşan    |    22 Aug 2013   •   17:43

Să vă duceți în vacanță la Bordeaux pentru că:
- este binecuvântat cu o lumină de o calitate și o textură extraordinare; după-amiezele lungi de vară aruncă străzile în atmosfera aceea de o melancolie metafizică din tablourile lui Giorgio De Chirico, cu umbre grafice reci, de un albastru închis, în contrast violent aproape cu lumina auriu-portocalie ce scaldă zidurile vechi de sute de ani.

- puteți savura unele dintre cele mai bune vinuri din lume; magazinele de vinuri arată ca niște librării vechi - aici vinul este cultură, artă și știință, alchimie pură.

- un ceai de mentă băut într-o după-amiază pe terasa "Au But Du Monde" din Piața St. Michel, sub pâlcul răcoros de copaci foșnitori de lângă clopotnița (la fleche) catedralei gotice este o experiență de neuitat; clopotnița este cea mai înaltă din Europa (116 metri) și pare desprinsă din "Lord Of The Rings".

- aici am găsit tot ceea ce are mai frumos Parisul, dar fără ceea ce are neplăcut Parisul: monumentalismul supradimensionat și strivitor, răceala, snobismul, agresivitatea și indiferența aceea arogantă specifică; Bordeaux este un oraș construit pe măsura omului, prietenos, deschis, uman.

- a fost vreo 300 de ani (sec. 12-15) sub stăpânirea regilor englezi și asta se vede și încă se simte.

- a fost primul oraș din Franța care a introdus principiile urbanismului modern în secolul 18 și asta i se datorează Baronului Hausmann, prefect al orașului multă vreme - dealtfel, Napoleon al III-lea i-a cerut acestuia să aplice aceeași formulă urbanistică pentru reconstruirea Parisului, pe atunci încă un oraș cvasi-medieval.

- Victor Hugo a fost fermecat de-a dreptul și a scris: "combinați Versailles cu Antwerpen și aveți Bordeaux!"

- are o climă oceanică minunată, cu veri vântoase, ploioase și ierni fără zăpadă și ger.

- în maxim 45 de minute ajungi la bazinul Arcachon care se deschide în golful Biscaya care se deschide în Oceanul Atlantic.

- în două ore, trecând prin Biarritz pentru o cafea și un mic dejun, ajungi pe coasta spaniolă, în Țara Bascilor, la Donostia, de exemplu.

- este un oraș al bicicliștilor și poți vedea multe franțuzoaice frumoase, de toate vârstele, pedalând nonșalante pe bicicletă în fuste sau rochii scurte.

- se simte din plin acel "melting-pot" cultural și social, tolerant și deschis, prietenos - un melange între francezi, englezi, arabi și maghrebieni.

- există restaurantul "L'Entrecote", un adevărat fenomen gastronomic, unde lumea stă la cozi lungi ca să savureze senzaționalele fripturi.

- de exemplu, Noemi, studentă în anul 2 la limbi străine (engleză-poloneză), este în vacanță de la sfârșitul lunii aprilie, iar în timpul anului școlar are doar 15 ore de cursuri pe săptămână.

- nu ai nici o problemă să faci fotografii unde vrei, când vrei.

- nu am văzut nicăieri grupuri de romi - din România sau altă țară - cerșind sau creând probleme.


×