Campion nedetronabil al umorului deştept,Caragiale a fost, din păcate, şi un recordman al ţigărilor pufăite.Care i-au măcinat plămânii, aducându-i în pragul uşii fâlfâitul sinistru al morţii. Caragiale era un teribil mânuitor al vorbelor de duh, era un fermecător partener de şuete. Boema bucureşteană se aduna în preajma unei ceşti de cafea, în jurul unei sticle cu vin bun şi se năşteau perle literare din aceste taifasuri.
Dar boemii pufăiau şi ţigară după ţigară. Caragiale nu s-a mai dezbărat de viciul fumatului, şi acest obicei distrugător chiar l-a omorât. Marele scriitor se afla la Berlin şi ca de obicei a tras în piept vreo 8o de ţigări. Campion al dramaturgiei deştepte, Nenea Iancu era campion şi la umplerea plămânilor cu fumul de la mahorcă. În acea zi blestemată, după cele 80 de ţigări trase în piept, Caragiale a tuşit îngrozitor mai toată noaptea. Cascadele de tuse deveniseră obişnuinţă, şi familia nu s-a alarmat şi a crezut că întârzierea ieşirii scriitorului din dormitor înseamnă că doarme până târziu. De fapt, genialul Caragiale murise.
Plămânii l-au trădat, îmbâcsiţi de tabac. La autopsie, medicul legist neamţ s-a minunat de mulţimea de circomvoluţiuni din creierul lui Caragiale, dar a oftat şi din pricina degradării mari a plămânilor, ca şi din pricina aterosclerozei avansate de pe vasele marelui dramaturg. Păcat de materia nobilă atât de multă din creierul lui Caragiale, tutunul i-a scurtat viaţa şi l-a împiedicat să mai scrie literatură genială până la adânci bătrâneţi. Degeaba l-a implorat Cella Delavrancea să arunce la gunoi pachetele de ţigări, Nenea Iancu a pierdut războiul cu tentaţia tabacului.
Se pare că tutunul l-a ucis şi pe marele romancier Rebreanu. Ţigările îl înrobiseră pe cel care a dăruit neamului românesc perle literare precum „Ion”, „Răscoala”, „Ciuleandra”. Şi nu s-a scuturat de pufăitul din ţigară. Bărbatul puternic care a trecut munţii plecând din armata ungurească n-a reuşit să învingă un obicei distrugător căruia i-au căzut victime celebre precum Churchill, dar şi oamnei obişnuiţi. Unii afirmau că suferă de emfizem, chiar Rebreanu recunoştea că are bronşită cronică obstructivă gravă. În 1944, radiografia semnala o pată suspectă la baza plămânului.
Avea senzaţii de sufocare şi de aici panica morţii. Unii au bănuit că marele scriitor are un chist hidatic la plămân, dar tot ce a urmat a dus la supoziţia că suferea de cancer pulmonar ca marii fumători. A luptat cu bravură cu boala şi s-a dus la minister, care se afla evacuat la Piteşti pe vreme de război, chiar dacă se simţea foarte rău. Drumul l-a dezechilibrat şi a murit la 1 septembrie 1944. Însă a apărut şocantă şi o altă variantă despre moartea marelui romancier. Această ipoteză de knockout este susţinută de mama Monicăi Lovinescu, ca şi de un englez Porter, bănuit că a fost spion britanic în România. Se zice că Rebreanu a fost în Bucureşti în ziua furtunoasă de 23 August, când România a schimbat macazul şi i-a părăsit pe nemţi, alăturându-se coaliţiei anglo-americano-sovietice. Ipoteza şocantă povesteşte că Rebreanu se afla într-o maşină cu generalul Manolescu. Acesta se afla la volan, mergea cu farurile stinse şi n-a oprit la un baraj al militarilor insurgenţi. Soldaţii au tras în maşină fără să ştie cine era în maşină şi pasămite un glonţ l-a rănit pe Rebreanu. Din pricina acestei răni, Rebreanu se presupune că a murit peste câteva zile.