x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zgomotul avioanelor provoacă o creştere a tensiunii arteriale, chiar şi în timpul somnului

Zgomotul avioanelor provoacă o creştere a tensiunii arteriale, chiar şi în timpul somnului

de Jurnalul National    |    13 Feb 2008   •   00:00

Zgomotul traficului aerian poate provoca o creştere a tensiunii arteriale, chiar şi în timpul somnului, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în European Heart Journal

Zgomotul traficului aerian poate provoca o creştere a tensiunii arteriale, chiar şi în timpul somnului, potrivit unui studiu publicat, miercuri, în European Heart Journal, informează AFP. Cercetătorii de la Imperial College din Londra şi de la mai multe instituţii europene au înregistrat tensiunea arterială a 140 de voluntari, la fiecare 15 minute, în timp ce aceştia dormeau la domiciliile lor, situate în apropiere de aeroportul londonez Heathrow şi de cele din Atena, Milano şi Stockholm. Persoanele hipertensive (peste 140/90 mm Hg) au prezentat un risc crescut de maladii cardiace, accidente cerebrale, maladii renale şi demenţă. Autorii studiului au constatat că tensiunea arterială a voluntarilor creştea semnificativ, direct proporţional cu creşterea nivelului sonor - depăşind 35 de decibeli - la trecerea unui avion sau a unei maşini în apropiere de locuinţa lor sau dacă partenerul sforăia.

Traficul aerian poate provoca o creştere a presiunii sistolice (cea mai mare cifră) de 6,2 mm Hg şi a presiunii diastolice de 7,4 (cea mai mică cifră). Creşterea tensiunii arteriale este asociată cu intensitatea zgomotului, potrivit cercetătorilor. Astfel, de exemplu, pentru fiecare 5 decibeli suplimentari adăugaţi zgomotului deja puternic al unui avion tensiunea arterială creşte cu 0,66 mm Hg (cifra sistolică). Nivelul de decibeli este cel care contează şi nu sursa zgomotului, spun cercetătorii.

Autorii studiului au mai demonstrat, în cadrul unui proiect de cercetare european numit Hyena, că oamenii care au trăit timp de cinci ani în apropiere de un aeroport internaţional prezintă cel mai mare risc de a deveni hipertensivi faţă de persoanele care trăiesc în cartiere liniştite. Acest studiu, publicat în Environmental Health Perspectives, a scos la iveală faptul că o creştere de 10 decibeli a zgomotului aerian nocturn contribuie la creşterea cu 14% a riscului de a deveni hipertensiv, în cazul ambelor sexe. Potrivit cercetătorilor, problema trebuie luată în considerare în cadrul proiectelor de extindere a aeroporturilor.

Cercetătorii urmează să continue studiile pentru a determina efectele combinaţiei poluare-zgomot asupra riscului de hipertensiune arterială.

×
Subiecte în articol: magazin