x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cel mai puternic laser din lume: unde va fi construit, cât va costa şi la ce va folosi

Cel mai puternic laser din lume: unde va fi construit, cât va costa şi la ce va folosi

de Departamentul Online    |    31 Oct 2011   •   12:05
Cel mai puternic laser din lume: unde va fi construit, cât va costa şi la ce va folosi

Laser, frate! Sfidand recesiunea economica, Uniunea Europeana se pregateste de o investitie majora: construirea de lasere de super-putere, cu ajutorul carora sa se incerce descifrarea altor taine ale Universului, prin determinarea asa numitelor 'particule fantoma', care se crede ca exista in structura vidului, fara ca acest fapt sa fi fost probat pana acum.

Trei din aceste lasere vor fi construite in Cehia Ungaria si Romania, la un cost de peste 225 de milioane de euro fiecare si vor fi operationale in anul 2015, informeaza The Telegraph. Ele vor avea o putere de zece ori mai mare decat a celor mai puternice lasere existente.

Dar acestea sunt considerate doar prototipuri ale laserului gigant codificat ELI (Extreme Light Infrastructure Ultra High-Field Facility), care ar urma sa fie de 20 de ori mai puternic – adica, de 200 de ori mai puternic decat laserele actuale.

ELI va costa peste 1,1 miliarde de euro, iar amplasarea sa este disputata de Marea Britanie, Franta, Ungaria, Cehia, Romania, chiar si Rusia, care se afla in afara UE.

ELI va produce o raza cu puterea de 200 Petawatti, adica de peste 100.000 de ori puterea intregii productii de energie electrica a planetei, dar cu o durata mai mica decat a trilioana parte dintr-o secunda. Energia electrica necesara producerii acestor fascicule laser va trebui stocata in timp.

In punctul de focalizare a fasciculului laser, instensitatea luminii va fi asa de puternica, incat va produce conditii mai extreme decat cele din miezul Soarelui. In aceste conditii se crede ca particulele de materie si antimaterie din vid se vor separa, iar cercetatorii le vor putea masura incarcatura electrica.

O alta aplicabilitate a ELI va fi in domeniul medical – diagnosticul precoce al bolilor si tratamentul cancerului.

×
Subiecte în articol: cel mai puternic laser din lume eli