x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Tornade suspecte

Tornade suspecte

de Jurnalul National    |    17 Ian 2008   •   00:00

Într-un campus din localitatea Caledonia, statul Mississippi, un autobuz care transporta elevi a fost propulsat pe acoperişul unei clădiri ce aparţinea liceului din oraş.

Într-un campus din localitatea Caledonia, statul Mississippi, un autobuz care transporta elevi a fost propulsat pe acoperişul unei clădiri ce aparţinea liceului din oraş. Din fericire, autobuzul era gol, iar elevii care se aflau la ora incidentului în sălile de clasă aflate sub acoperişul distrus nu au păţit nimic. Acesta nu este însă, din păcate, un caz singular. În Arkansas o persoană şi-a pierdut viaţa, iar o vacă a fost aruncată la aproape doi kilometri de restul cirezii din care făcea parte. Este un fenomen rar întâlnit, susţin oamenii de ştiinţă care studiază tornadele de ianuarie.

Furtuni extrem de violente, în­so­ţite de vânturi puternice, au pro­vocat moartea a cel puţin trei oa­meni şi evacuarea a câtorva sute din calea inundaţiile produse în sta­tul Indiana. În localitatea Watseka din Illinois, localnicii spuneau săp­tămâna trecută că inundaţiile la care au fost martori sunt cele mai mari din câte au văzut vreodată. Într-o localitate din nord-vestul sta­tului Tennessee, un hambar a fost distrus în totalitate de furia unei tornade, iar curentul electric a fost întrerupt o bună perioadă de timp.

O tornadă a scos din rădăcini mai mulţi copaci în oraşul Vancouver, statul Washington, şi a demolat un club din localitate. Nu au exis­tat victime, au anunţat auto­ri­tă­ţile, dar pagubele au fost uriaşe, mai ales că cel puţin 800 de oa­meni au rămas fără curent electric mai multe ore.

Vânturile violente au scăzut temperaturile în majoritatea statelor. Motivul pentru recordurile de temperatură de la începutul lunii ianuarie din mai multe oraşe americane a constat într-o creştere a presiunii în regiunea Insulelor Bermude.

  •  de Anca Aldea

 

 

Motoare hibrid în Japonia

Producătorul japonez de autoturisme Toyota şi-a anunţat intenţia de a construi, pentru fiecare model din portofo­liul său, câte o variantă cu motorizare hi­bridă. Preşedintele companiei, Katsuaki Watanabe, a anunţat recent că, începând din 2010, Toyota şi-a propus să vândă aproximativ un mili­on de hibride pe an. Primul model hibrid produs de companie – Prius, lansat în 1997 – a fost vândut în 1,25 milioane de exemplare, până în noiembrie 2007. Recentul anunţ al Toyota ar putea stimula piaţa auto americană, în contextul în care, în SUA, anul 2007 a fost declarat cel mai rău pentru industria auto, începând din 1998, pe fondul preocupărilor consumatorilor despre preţurile carburanţilor şi evoluţia economiei.


 

Hidrogen din piersici stricate

Profesorul Caye Drapcho de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud studiază posibilitatea de a obţine hidrogen din piersici stricate, informează publicaţia The Independent Mail. O iniţiativă lăudabilă în contextul în care în Carolina de Sud se aruncă, în fiecare an, circa nouă mii de tone de piersici. Caye s-a folosit de bacteriile “thermotoga neapolitana”, care se găsesc la temperaturi foarte ridicate, în apropierea gurilor hidrotermale vulcanice de pe fundul oceanelor. În urma experimentelor, ea a reuşit să obţină hidrogen din combinaţia piersicilor stricate şi bacteriile “thermotoga neapolitana”. Acest procedeu se înscrie în direcţia cercetărilor decente în vederea obţinerii de biocombustibili, prin reciclarea celor mai diferite materiale organice.

×
Subiecte în articol: eco