x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ping-pong cu infringement la Comunicaţii

Ping-pong cu infringement la Comunicaţii

24 Noi 2010   •   21:01

Ministerul Comunicaţiilor a iniţiat mai multe acte normative care ar trebui să oprească cel mai recent caz de infrigement împotriva României, pentru încălcarea normelor UE privind separarea clară între factorii de decizie din telecom şi operatori, potrivit instituţiei.

 “Hotărârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor a fost deja modificată pentru a exclude prevederile contrare cu legislaţia europeană. De asemenea, sunt în curs de avizare inter-instituţională, urmând a fi aprobate de Executiv în perioada imediat următoare două acte normative care vor modifica OUG 79/2002 privind cadrul de reglementare a comunicaţiilor, OUG 22/2009 privind înfiinţarea ANCOM şi Legea audiovizualului 504/2002", se arată într-un comunicat al instituţiei.

 Totodată, Ministerul Comunicaţiilor a elaborat un proiect de act normativ privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei Interdepartamentale de Radiocomunicaţii.

"Prin adoptarea acestor prevederi legislative, Ministerul Comunicaţiilor consideră că se creează condiţiile pentru ca şi această procedură de infringement să fie închisă în următoarele luni", se mai spune în comunicat.

(Cf. Hotărârii nr. 540 din 9 iunie 2010 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 12/2009 privind organizarea şi funcţionarea MCSI, la art. 4 alineatul (1), punctul 28 s-a modificat: “iniţierea şi elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul serviciilor poştale, al tehnologiei informaţiei şi al serviciilor societăţii informaţionale, ale societăţii bazate pe cunoaştere şi al comunicaţiilor electronice, cu excepţia celor din domeniul alocării şi atribuirii frecvenţelor radio, şi supunerea lor spre aprobare Guvernului”)

Comisia Europeană a anunţat azi că a solicitat României să se conformeze normelor comunitare care prevăd o separare clară între factorii de decizie din domeniul telecomunicaţiilor şi furnizorii de servicii de telecomunicaţii, dând ca exemplu Romtelecom şi Radiocomunicaţii, la care Statul, prin Ministerul Comunicaţiilor, este acţionar.

"Această separare este esenţială pentru păstrarea imparţialităţii autorităţilor naţionale de reglementare în telecomunicaţii, garantându-se astfel o reglementare echitabilă pentru consumatori şi pentru întreprinderi, precum şi menţinerea concurenţei. Cererea adresată României ia forma unui «aviz motivat» în cadrul procedurilor în constatarea încălcării dreptului UE. Dacă România nu se conformează în termen de două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie în acest sens", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Potrivit documentului, MCSI exercită competenţe de reglementare, precum alocarea şi atribuirea frecvenţelor radio (de exemplu, adoptarea planului naţional de frecvenţe şi elaborarea hotărârilor de guvern privind gestionarea spectrului de frecvenţe radio) şi, în acelaşi timp, are drept de proprietate şi control asupra activităţilor a două companii de telecomunicaţii - Romtelecom şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.

Prin Ministerul Comunicaţiilor, statul român controlează integral SNR şi un număr de acţiuni reprezentând 45,99% din capitalul social al Romtelecom, alături de grupul elen OTE - 54,01%.

"În pofida discuţiilor purtate periodic pe această temă, România nu şi-a modificat încă normele privind separarea structurală, astfel încât Comisia Europeană a decis să trimită un aviz motivat, cerându-i să rezolve această problemă", se mai spune în comunicatul CE.

Comisia a decis să închidă o procedură separată în constatarea încălcării dreptului UE, lansată în ianuarie 2009 din cauza lipsei de independenţă a autorităţii naţionale de reglementare (ANCOM), ca urmare demiterii preşedintelui acesteia în 2008.

Parlamentul României a adoptat un nou cadru juridic care consolidează independenţa autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, se precizează în comunicat.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica