Întreprinderile mici şi mijlocii care înregistrează profit pot obţine sprijin financiar pentru accesul la internet de bandă largă. Contribuţia proprie este de maximum 40 la sută. Informaţiile au fost prezentate de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, prezent la sfârşitul săptămânii trecute la Primăria Alba Iulia, pentru semnarea unui contract de informatizare a serviciilor instituţiei.
Potrivit ministrului, IMM-urile care sunt pe profit şi care au între 30 şi 40 de salariaţi pot depune documentaţia pentru accesul la internet de mare viteză. „Consider că obţinerea unui astfel de sprijin financiar permite firmei să se doteze din punct de vedere informatic, mai precis cu soft de bază, dar şi echipamente performante, cum ar fi calculatoare, imprimante, faxuri. De asemenea, pot proiecta pagini de web sau pot face un upgrade”, a explicat Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor.
Firma este obligată să încheie un abonament pentru acces la internet de bandă largă, pe o durată de trei ani. În primul an costurile sunt suportate din bani europeni. Potrivit lui Valerian Vreme, până acum au fost depuse 1.600 de dosare , iar în total, vor fi finanţate maximum 3.000 de proiecte. Bugetul total este de 33 de milioane de euro şi va fi suportat din fonduri europene. Perioada de evaluare a documentaţiilor va dura aproximativ o lună.
Comisia Europeana a dat statelor membre, anul trecut, 1,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea internetului de mare viteză, însă România nu a atras niciun cent prin accest program. „Este un program clar pentru dezvoltarea infrastructurii de internet de mare viteză pentru IMM-uri. Nu vor fi probleme în accesarea celor 33 de milioane de euro. Este un proiect major, nu avem voie sa dăm greş“, a conchis Valerian Vreme.
Platforma e-România, operaţională din vară
Platforma e-România va fi operaţională de la mijlocul anului, a declarat la Alba Iulia ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Valerian Vreme. El a spus că în 25 februarie va fi prima depunere online, iar întreprinderile şi persoanele fizice autorizate şi-au cumpărat semnături electronice. Ministrul Comunicaţiilor susţine că suma de 500 de milioane de euro despre care s-a spus că ar fi necesară pentru implementarea acestui portal e-România nu ar fi reală. „Poate au fost estimări cât ar costa o informatizare, dar nu a existat această sumă niciodată”, a afirmat Valerian Vreme. Acesta a mai spus că România este pe locul al patrulea în Europa în ceea ce priveşte calitatea comunicaţiilor, atât la telefonie voce, cât şi la date. În ceea ce priveşte acoperirea cu Internet, Valerian Vreme a spus că este un proiect naţional pentru acoperirea şi a ultimelor „zone albe”, iar suma care va fi disponibilă este de 84 de milioane de euro. Vreme a mai subliniat că se lucrează la soluţia tehnică şi probabil că banii vor fi accesaţi pentru a dezvolta o reţea de fibră optică în toate zonele ţării, inclusiv, poate, în cătunele din Apuseni. „Dacă ne uităm la politica Uniunii Europene, fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la internet”, a arătat ministrul Comunicaţiilor. Valerian Vreme a precizat că unele statistici susţin că doar 10 % din teritoriul României nu este acoperit cu Internet, iar altele au avansat procente de 20-25 %.