x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: „România nu mai are timp pentru a amâna administrația digitală”

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: „România nu mai are timp pentru a amâna administrația digitală”

de Redacția Jurnalul    |    31 Oct 2023   •   15:15
Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: „România nu mai are timp pentru a amâna administrația digitală”
Sursa foto: antena3CNN

România nu mai are timp să amâne digitalizarea administrației, spune Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la Conferința Națională "Digitalizarea României - Proiect de ţară", organizată în cadrul proiectului România Inteligentă, de Antena 3 CNN și cotidianul Jurnalul. 

"Digitalizarea României este ideea de bază a tot ceea ce facem noi la Ministerul Digitalizării. Pentru ca oamenii să beneficieze de servicii publice mult mai simple și sigure cu statul. Este evident că nu vom face ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani, în șase luni. Dar este de remarcat că am făcut progrese foarte mari.

Eu aici văd patru layere:

1. Știm că avem o dificultate și vedem oportunitatea de a o schimba.

2. Să găsim finanțare pentru aceas schimbare. Aici suntem în postura în care am găsit finanțarea.

3. Situația în care efectiv să începem lucrul la noile aplicații, dar într-o formă care pune pe primul loc experiența utilizatorului și aici mă refer la persoanele fizice sau juridica care interacționează cu statul.

4. Să ai și feedback și să știi că tot ceea ce faci din partea administrației statului român, să aibă un feedback în societate.

Lucrurile sunt foarte clare în ceea ce trebuie făcut. Suntem în stadiu foarte avansat

Din punctul meu de vedere putem să ajungem pe predicții clare, să aducem cel puțin 1% din PIB, în plus, la încasările statului, doar prin transpontizarea a tot ce înseamnă TVA.

Schimbările în general dor și sunt neplăcute.

Nu putem aveam în 2023, în România, cea mai slabă corectare a TVA-ului din UE. Nu putem să spunem că nu avem mecanisme tehnice pentru a vedea, spre exemplu, când cineva face plata cu cardul la un POS de la o florărie.

Discuții cu IMM-urile

Vom sta la masă și cu IMM-urile și cu marile companii pentru că nu-mi doresc, nici eu, nici colegii mei, să facem lucruri doar ca să fie marcate.

Din cei 6 milioane de euro nu va fi cheltuit niciun euro doar pentru a bifa ceva.

Nu vreau să intru în dezbaterea legată de Cloud, dar vreau să spun că, impună cu colegii mei am făcut progrese uriașe.

În ultimele patru săptămâni avem deja pus în transparență Ordonanța de Guvern cu care vom adopta cloudul dedicat. Urmează să deblocăm achizițiile pentru cloudul intern.

România nu mai are timp pentru a amâna tranziția digitală și administrația digitală", a explicat demnitarul. 

×