x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cotroceniul își pune WC-uri în curte de 1 milion de lei

Cotroceniul își pune WC-uri în curte de 1 milion de lei

de Ion Alexandru    |    05 Mar 2024   •   08:40
Cotroceniul își pune WC-uri în curte de 1 milion de lei

Administrația Prezidențială anunță o nouă achiziție, de data aceasta una mai puțin obișnuită. Mai multe containere metalice maritime vor fi montate în curtea Palatului Cotroceni.

O parte din aceste containere va avea destinația de grupuri sanitare care să deservească inclusiv zona parcării ecologice, pe care Președinția a comandat-o chiar în timpul stării de urgență din anul 2020 și care a costat aproximativ un milion de lei. Alte containere vor forma un depozit modular, întreaga afacere urmând să scoată din bugetul instituției nu mai puțin de 1.155.000 de lei cu TVA. Licitația pe care Administrația Prezidențială o organizează în acest sens urmează să fie atribuită pe 25 martie, iar lucrările trebuie să fie executate până la data de 30 noiembrie.

Noua investiție, total neobișnuită, a fost gândită de Administrația Prezidențială la finalul lunii trecute. Mai exact, în data de 21 februarie 2024, Președinția României a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a încheia un contract de achiziție publică de furnizare de containere. Afacerea este împărțită în două loturi distincte, din care primul lot vizează achiziția unui depozit modular multifuncțional ce urmează să fie amplasat în incinta Complexului Palat Cotroceni, iar al doilea lot vizează achiziția a două containere ce vor avea funcția de grupuri sanitare, la care se adaugă alte două containere cu funcția de depozitare.

Valoarea estimată a acestei afaceri se ridică la nu mai puțin de 936.974,79 de lei fără TVA, respectiv de 1.115.000 de lei cu TVA inclusă (227.551 de euro). Mai exact, pentru primul lot, Administrația Prezidențială este dispusă să cheltuiască până la 900.000 de lei cu tot cu TVA, iar pentru al doilea lot a pus la bătaie un buget total estimat la 215.000 de lei cu tot cu TVA.

Din anunțul de participare citat, aflăm că responsabilul principal cu această achiziție interesantă este consilierul prezidențial George Vladimir Duhan, iar atribuirea celor două loturi se va face prin organizarea unei licitații deschise, care are drept criteriu cel mai bun raport calitate-preț. Deschiderea ofertelor se va face chiar luna aceasta, de Buna Vestire, în data de 25 martie 2024, la ora 15.00.

Nu este explicată oportunitatea acestei investiții

Caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții publice nu explică de ce are nevoie Administrația Prezidențială de aceste containere. Însă, conform acestui document, autoritatea contractantă solicită servicii de furnizare, manipulare, transport și montare la amplasamentul ales a unor structuri de containere, instalarea acestora și racordarea la rețelele de utilități, precum și punerea acestora în funcțiune. 

Așa cum arătam anterior, criteriul de atribuire a contractului este cel mai bun raport calitate-preț, din care prețul contractului este evaluat la 90 de puncte, iar componenta tehnică este evaluată la 10 puncte. Astfel, vor fi montate în curtea Palatului Cotroceni șase structuri metalice prefabricate de containere maritime, noi, ce vor fi amplasate în regim înșiruit pe o platformă. Containerele trebuie să aibă dimensiunile exterioare de aproximativ 12 metri, pe 2,438 de metri, pe 2,891 de metri, construite pe bază metalică stabilă, cu pereți realizați din panouri tristrat, cu fețe metalice și termoizolații de poliuretan. 

Unde vor fi amplasate structurile metalice, pe platforme din beton armat

Potrivit documentației de atribuire, aceste containere trebuie să fie prevăzute cu câte două uși metalice și cu câte opt ferestre din PVC, dar să fie totodată dotate cu instalații electrice, cu echipamente de aer condiționat, cu minicentrale de detecție a incendiului și cu lamele din lemn de pin termotratat pentru lambriuri. 

Containerele cu destinația de grup sanitar vor fi dotate cu patru vase de WC ceramic, cu bazine de tras apa și cu capace din PVC, cu două lavoare ceramice prevăzute cu oglinzi, cu patru dispensere pentru hârtie igienică, cu două dispensere pentru săpun lichid și cu câte un boiler de 20 de litri. 

Containerele pentru depozitare trebuie să fie construite din oțel anticoroziv, cu cadre din oțel și uși duble din oțel ondulat.

Primul lot, care constă în depozitul modular, înglobează șase containere alipite, care va avea o arie totală a amplasamentului de 180 de metri pătrați, montate pe o platformă din beton armat cu suprafața de 205 metri pătrați, ridicată la o cotă de 10 centimetri față de sol. În acest lot vor intra 200 de metri pătrați din beton armat cu o grosime de 150 de milimetri, containerele în sine, ușile metalice, aparatele de aer condiționat, două pergole din lemn și o centrală de detecție a incendiului.

Lotul al doilea se referă la containere de tip grup sanitar (VEZI FACSIMIL), care vor fi amplasate în Zona Garaje, în Zona Parcării Ecologice și în Zona Corpului C8. Acestea vor fi așezate pe dale din beton prefabricate. Contractul trebuie să fie finalizat până pe data de 30 noiembrie 2023.

Parcarea „bio” a costat bugetul Președinției alt milion de lei

Aflăm, așadar, că unele dintre aceste containere se vor amplasa în zona parcării ecologice care există în curtea Palatului Cotroceni. Reamintim că „Jurnalul” a dezvăluit, în exclusivitate, faptul că, în luna februarie a anului 2020, Administrația Prezidențială era preocupată de contractarea unor lucrări privind amenajarea unei parcări, în curtea Palatului Cotroceni. Este vorba despre o parcare „ocazională”, ecologică și care să se integreze în peisajul verde al parcului prezidențial și care să aibă o capacitate de a aduna 135 de autoturisme.

Contractul în sine, care scotea, la acel moment, din bugetul Președinției aproximativ un milion de lei, a fost atribuit cu patru zile după epuizarea stării de urgență. Afacerea a fost încheiată pe 19 mai, în ziua în care Klaus Iohannis preciza, într-o declarație de presă, că este nevoie de o „relansare economică”, din pricina faptului că pandemia de coronavirus a afectat pe toată lumea.

Prestatorul agreat de Administrația Prezidențială, o companie de construcții din București, abonată la contractele Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, dar și ale Serviciului Român de Informații, se află pe lista beneficiarilor unor fonduri europene acordate printr-un pachet al Ministerului Dezvoltării. Valoarea inițială a contractului, care era de 949.537,8 de lei cu TVA, a fost suplimentată, ulterior, până la 967.841,6 lei cu TVA, cu 14.267,8 lei mai mult. Societatea care a primit acest contract de la Administrația Prezidențială, SC Adirom Activ Construct SRL București, a luat ființă, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în 24 septembrie 2014, având ca obiect de activitate lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×