x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Povestea imobiliară de la Cimitirul Eternitatea, soldată cu descinderea DNA și a „mascaților” la primăria lui Mihai Chirica

Povestea imobiliară de la Cimitirul Eternitatea, soldată cu descinderea DNA și a „mascaților” la primăria lui Mihai Chirica

de Ion Alexandru    |    11 Iun 2021   •   07:57
Povestea imobiliară de la Cimitirul Eternitatea, soldată cu descinderea DNA și a „mascaților” la primăria lui Mihai Chirica

Direcția Națională Anticorupție și-a trimis, tocmai de la București, procurorii, dar și luptători ai Brigăzii Speciale de Intervenții a Jandarmeriei, pentru a „călca”, ieri, biroul primarului PNL de Iași, Mihai Chirica, precum și alte 10 locații din municipiu. Anchetatorii au căutat și ridicat acte legate de un schimb de terenuri aprobat în Consiliul Local, afacere pentru care s-ar fi luptat atât primarul Chirica, la vremea respectivă de la PSD, cât și Costel Alexe, de la PNL. O fâșie de 1.200 de metri pătrați, aflată în zona de protecție a Cimitirului Eternitatea, cumpărată de o firmă de imobiliare cu 100.000 de euro, a fost preluată de Consiliul Local, care a evaluat-o la 230.000 de euro. După care s-a aprobat darea la schimb a unui alt teren, de 3.300 de metri pătrați, într-o zonă construibilă. 

 

Conform unui comunicat de presă remis de DNA, procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni de corupție, comise în anul 2019. Drept pentru care, ieri, ca urmare a obținerii autorizațiilor de la judecător, au descins, pentru percheziție, în 11 locații situate pe raza județului Iași, inclusive la Primăria condusă de Mihai Chirica, dar și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale. „În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, arată DNA.

Povestea care a suscitat interesul DNA are legătură cu o tranzacție imobiliară în care ar fi implicate mai multe personalități politice și de afaceri din zonă. Astfel, compania se numește SC G&R Imobiliar Group SRL, care a fost înființată, la data de 17 august 2017, având ca obiect de activitate  lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Fondatorii companiei sunt oamenii de afaceri ieșeni Robert Constantin Melinte și Gheorghe Dochițanu. În  18 august 2017, cei doi au schimbat obiectul de activitate al firmei în „dezvoltare și promovare imobiliară”.

În aceeași perioadă, SC G&R Imobiliar Group SRL a cumpărat, de la trei persoane fizice – Elida și Liviu Moraru și Mihai Ciobanu – un teren în suprafață de 1.281 de metri pătrați, situat în strada Ciric, la numărul 5, gard în gard cu Cimitirul Eternitatea. Valoarea tranzacției, din actul de vânzare-cumpărare, a fost de 100.000 de euro. Iar societatea cumpărătoare a fost reprezentată la notariat de un anume Constantin Drăgan, care este fratele lui Petru Drăgan, patronul unei foarte cunoscute firme de pompe funebre din Iași.

 

Terenul se află în zona de protecție și este neconstruibil

 

În 2018, SC G&R Imobiliar Group SRL a început să facă demersurile pe lângă Primăria Municipiului Iași, în vederea obținerii autorizațiilor pentru construirea, pe terenul respectiv, a unor locuințe colective (un bloc). Iar problemele au apărut imediat, pentru că membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului au notificat faptul că terenul se află amplasat în vecinătatea directă a Cimitirului Eternitatea, adică în zona de protecție a acestuia, motiv pentru care pe el, dar și pe un perimetru de 200 de metri nu poate fi ridicată nico construcție. 

În data de 12 august 2018, Primăria Iași trimite companiei SC G&R Imobiliar Group SRL o notă-răspuns la solicitarea emiterii documentației de construire, în care scrie, nici mai mult, nici mai puțin, decât că, la nivelul Iașului, s-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de cereri de înhumare, iar toate parcelele Cimitirului Eternitatea erau deja ocupate. Astfel încât prioritatea Primăriei devenise extinderea cimitirului. Motiv pentru care a înaintat o propunere „profitabilă pentru ambele părți”. Aume, ca Primăria să cumpere de la firma de imobiliare acel teren, „la prețul pieței” sau să-i dea un alt teren la schimb. Într-un final, s-a agreat varianta schimbului, în sensul ca societatea să primească un teren de 3.300 de metri pătrați în zona Cicoarei, după ce Primăria a evaluat terenul de lângă cimitir la… 230.000 de euro. 

 

 

Intră în scenă apropiații lui Costel Alexe

Imediat, pe masa Consiliului Local Iași, primarul Mihai Chirica a depus un proiect de hotărâre, motivând că este nevoie de acel teren de 1.281 de metri pătrați, pentru extinderea Cimitirului Eternitatea. Extindere care nu ar fi avut cum să se facă, întrucât nu mai era asigurată zona de protecție de 200 de meri față de alte construcții. Iar proiectul de hotărâre a fost supus la vot de nu mai puțin trei ori, a treia oară trecând cu 18 voturi. Degeaba, pentru că lipsea al 19-lea.

Presa ieșeană, în special publicația „7Iași.ro” a dezvăluit că această afacere este una transpartinică, la care au pus umărul atât PSD, cât și PNL, fiind interesat inclusiv ex-președintele liberalilor ieșeni, Costel Alexe. Legătura cu acesta este relativ simplă, afirmă surse din zona respectivă. Mai exact, în 18 noiembrie 2019, acționarii SC G&R Imobiliar Group SRL au decis să atragă un nou asociat, pe nume Bogdan Vasile Niță, care a preluat 50% din capitalul social. Acesta este fiul primarului PNL din localitatea ieșeană Miroslave, un apropiat al lui Costel Alexe. Apoi, între SC G&R Imobiliar Group SRL și Constantin Drăgan, fratele patronului firmei de pompe funebre, a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru patru apartamente din blocul ce ar fi urmat să fie ridicat pe terenul de lângă cimitir. Presa ieșeană l-a surprins, la un moment dat, pe liderul de atunci al PNL Iași, Costel Alexe, la un restaurant, în compania unuia dintre patronii SC G&R Imobiliar Group SRL, iar, la scurt timp, Consiliul Local a aprobat schimbul de terenuri. Un an mai târziu, primarul PSD Mihai Chirica devenea candidat și obținea încă un mandat de edil, pe listele PNL. 

 

 

Reacția primarului, printre o vizită la cimitir și o postare pe Facebook: „Am încredere în justiție”

Primăria Municipiului Iași a comunicat, ieri, că DNA a descins la sediul instituției pentru a ridica mai multe documente care au stat la baza mai multor Hotărâri de Consiliu Local adoptate în perioada 2005 – 2019. „Verificarea vizează modalitatea de realizare a unui schimb de terenuri votat de Consiliul Local în vedere extinderii Cimitirului Eternitatea şi este făcută în urma unei reclamaţii. Ancheta nu vizează activitatea primarului Mihai Chirica, ci a instituţiilor Primăriei Municipiului Iaşi şi a Consiliului Local, a unor societăţi comerciale şi a unor persoane private”, se arată în acest comunicat. 

Însuși primarul Mihai Chirica a simțit nevoia să iasă și să declare că Primăria Iași este deschisă să colaboreze cu instituţiile abilitate „pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului”. Suntem la serviciu, toţi angajaţii Primăriei îşi fac treaba conform fişei postului, activitatea administrativă continuă. Am încredere că justiţia va face lumină, astfel încât imaginea şi activitatea municipalităţii şi a mea, ca primar, să nu aibă de suferit”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat în comunicat.

Interesant este că, în timp ce procurorii DNA îl aşteptau pe primar să ajungă la Primărie, Mihai Chirica posta pe Facebook reperele istorice ale zilei, nelipsita sa rubrică pe care o serveşte ieşenilor zilnic la cafeaua de dimineaţă. Edilul le-a amintit ieşenilor că în anul 323 înainte de Hristos, pe 10 iunie murea Alexandru cel Mare, socotit unul dintre primii mari strategi şi conducători militari din istorie. Tot Chirica dădea vestea că tot pe 10 iunie, în 1853 s-a născut Ion Pop Reteganul, pedagog şi prozator, cunoscut drept cel mai mare folclorist al vremii din zona Ardealului. Comentariile pe Facebook la rubrica inserată zilnic de primar au început să curgă imediat, edilului Chirica amintindu-i-se că azi e o zi mai specială, întrucât este aşteptat în Primărie la „o cafeluţă cu DNA”, aluzie la percheziţiile procurorilor la sediul municipalităţii. 

Cu trei zile în urmă, participarea lui Mihai Chirica la sfinţirea monumentului poetei Otilia Cazimir a generat noi reacţii ironice pe reţelele sociale.  „A fost un moment deosebit. Sunt onorat că astfel ne-am apropiat cu toţii de personalitatea Otiliei Cazimir”. Fotografia de la eveniment a făcut înconjurul internetului, iar un comentariu acid lăsat chiar pe pagina edilului a scăpat de ochii vigilenţi ai echipei care se ocupă de imaginea primarului: „Zici că e o scenă din <>, de Caragiale. Coana Zoe cu voaluri, dantele, pălărie; demagogul Dandanache zis Mihai Chirica şi linguşitorul/trădătorul Pristanda zis Baciu (Cezar Baciu  - noul viceprimar): Iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători!”, sună comentariul.

 

×
Subiecte în articol: Mihai Chirica DNA mascati costel alexe