x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Criză a campaniei de vaccinare, la nivel mondial

Criză a campaniei de vaccinare, la nivel mondial

de Diana Scarlat    |    07 Apr 2021   •   08:40
Criză a campaniei de vaccinare, la nivel mondial

O ieșire de pe piață a vaccinurilor AstraZeneca sau chiar o diminuare a numărului persoanelor care ar putea fi vaccinate cu acest ser dă peste cap toate calculele făcute până acum. Programele de vaccinare vor întârzia în toate țările, ceea ce pune sub semnul întrebării sfârșitul pandemiei. În aceste condiții, vaccinurile din China și Rusia ar putea deveni o opțiune pentru mai multe state care deja au început discuțiile cu cele două țări, printre care Germania și Franța. Agenția Europeană a Medicamentului încă analizează serurile Sinopharm și Sputnik V, iar decizia finală ar putea fi favorabilă utilizării lor și în UE.

 

Legătura între vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge care au ucis câteva zeci de persoane în Uniunea Europeană şi în Marea Britanie a fost recunoscută, ieri, de Marco Cavaleri, coordonatorul diviziei de vaccinuri în cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Declarația a venit după ce, inițial, EMA a declarat că beneficiile acestui vaccin sunt mult mai mari decât riscurile. Totuși, mai multe țări au oprit în primă instanță folosirea serului de la AstraZeneca, în așteptarea rezultatelor cercetărilor. Nu și România, care a ales să extindă imunizarea la toate categoriile de vârstă, după ce fusese restricționată, la început, la persoane cu vârsta de până la 55 de ani. Situația s-a schimbat și în țara noastră, după ce EMA a revenit cu noile declarații. În Olanda, Norvegia și Danemarca s-a sistat deja administrarea vaccinului AstraZeneca, după primele constatări ale trombozelor, iar în alte țări s-a limitat administrarea doar la anumite grupe de vârstă. România a achiziționat deja peste 1,3 milioane de doze de AstraZeneca, dintre care s-au administrat 25%, iar peste 5.000 de doze s-au pierdut, după ce mai mulți români s-au retras de pe listele de vaccinare, în urma izbucnirii scandalului, cu o lună în urmă.

 

România așteaptă decizia EMA

 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca, după ultimele constatări ale EMA. „Ne așteptăm la modificarea recomandărilor din prospect, este posibil ca vaccinul să nu fie recomandat persoanelor cu risc de a dezvolta reacții trombotice”, a explicat Valeriu Gheorghiță. Urmează ca ședința Comitetului de farmacovigilență al EMA să dea noi recomandări în legătură cu acest vaccin. Acestea ar putea însemna limitarea numărului de persoane care s-ar putea vaccina cu acest ser, pe grupe de vârstă, având în vedere faptul că trombozele s-au constatat mai ales la tineri. Este posibil să fie nevoie și de o testare prealabilă, la anumite reacții adverse, pentru cei care urmează să se vaccineze. 

 

Citat

 

Printre cei vaccinați, există mai multe cazuri de tromboză cerebrală în rândul tinerilor decât ne-am așteptat.

 

Marco Cavaleri 

 

casetă

 

Ungaria a furat startul vaccinării cu serurile din China și Rusia

 

În timp ce scandalul AstraZeneca a dus deja la limitarea administrării lui în mai multe țări europene, Ungaria a fost singura țară care s-a asigurat că poate administra toate serurile de pe piață, chiar și fără a avea avizul Agenției Europene a Medicamentului. La jumătatea lunii februarie, 550.000 de doze de vaccin „Vero”, din China, au aterizat pe aeroportul din Budapesta după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, Ungaria devenea prima și singura țară din UE care autoriza vaccinul chinezesc. Alte 5 milioane de doze au fost livrate până acum. Ungaria este și singura țară din UE care a aprobat deja vaccinul rusesc Sputnik V, utilizat în patru spitale din Budapesta din luna februarie. După modelul Ungariei, până acum au mai cumpărat sau urmează să achiziționeze vaccinurile din Rusia și China Slovacia, Cehia, Polonia, Austria, iar Germania și Franța ar putea să și producă Sputnik V. Serurile din Rusia și China mai ajung și în țări din afara UE, precum Serbia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia, Ucraina, iar pentru Republica Moldova, Sputnik V pare să fie singura opțiune. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, s-a întâlnit, recent, cu ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, pentru a discuta despre obținerea rapidă a vaccinului din Rusia. În această situație, „certificatele verzi” ar putea introduce automat pe lista vaccinurilor acceptate de toate țările lumii serurile din China și Rusia. Faptul că deja sunt cetățeni europeni imunizați cu vaccinurile Sinopharm și Sputnik V ar putea fi suficient pentru a fi introduse pe lista celor acceptate de Uniunea Europeană, după ce deja au fost administrate unui număr mare de cetățeni.

×