x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mireasa de ieri, mireasa de astazi

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE
Cine a „indraznit" sa imbrace, pentru prima oara, rochia alba de mireasa? Care este recordul in materie de pret? Ce modificari a suferit, de-a lungul timpului, rochia miresei?
SIMONA ECOVOIU, CRISTINA IANCU

Rochia alba de mireasa va ramane vesnic simbolul casatoriei religioase.

„Ea reprezinta puritatea, asa cum voalul este simbolul castitatii. In Occident, rochia alba de dantela dateaza abia din secolul al XIX-lea, dupa care s-a generalizat, asemenea altor obiceiuri europene. Inainte, rochiile marilor personaje erau de toate culorile curcubeului, in Evul Mediu adesea rosii, iar in secolul al XVIII-lea brodate cu flori multicolore. In mod obisnuit, cuplul se prezenta la altar in cea mai buna tinuta, adesea in costumul local, dar nu avea o semnificatie, fiind doar o forma de respect reciproc", se arata in cartea „Istoria vestimentatiei europene", de Cecilia Caragea, aparuta in 1999, la Editura Teora. Tot in acelasi manual, Cecilia povesteste ca, in satele romanesti, cu ocazia nuntii, mirii, dar nu numai ei, se imbracau in cele mai frumoase costume populare pe care le aveau. Iar cand unul dintre sotii care au trait impreuna toata viata, fara a fi cununati religios, era pe moarte, preotul ii cununa in graba. Se spunea ca astfel vor merge impacati in fata lui Dumnezeu si se vor regasi mai usor pe cealalta lume.

Obiceiuri pe alte meridiane

Obiceiul de a imbraca, cu ocazia nuntii, haine traditionale e prezent si pe alte meridiane. In India, de exemplu, viitorii soti sunt imbracati asemenea divinitatilor, iar mirele poarta o coroana, simbol al faptului ca el este regele zilei. In Japonia, printr-o curioasa impartire a competentelor, ceremoniile funerare sunt celebrate de catre budisti, in timp ce nuntile se oficiaza in temple shintoiste. Iar mireasa se imbraca in rosu pentru ca albul reprezinta pentru ei culoarea doliului. In islam, nunta este o sarbatoare familiala. Pe strazile oraselor Alger sau Cairo pot fi vazute mirese ce amesteca intr-un mod curios hainele occidentale (rochia alba) cu obiceiuri orientale (machiaje extrem de colorate).

Rochia colorata le-a asigurat divortul

Superstitie (sau nu), cateva dintre VIP-urile autohtone care au fost „mirese colorate" au ajuns la partaj. In incercarea lor de a iesi in evidenta, mai precis de-a nu fi precum celelalte, au incalcat aceasta regula. Si asta le-a costat scump. Nu numai... rochia, ci si divortul.

Mihaela Radulescu, „fata verde cu parul padure"

La a doua casatorie, cea cu Stefan Banica jr., Mihaela Radulescu a purtat o rochie vernil ca de broscuta. Fara voal, ci asortata la o palarie cu boruri largi. Chiar daca aceasta culoare semnifica speranta si linistea sufleteasca, in timp, ambele i-au fost spulberate. Caci prezentatoarea tv si actorul nu s-au potrivit la caracter. Sa speram ca, daca actualul ei iubit, Elan, o va cere in casatorie, de data aceasta Mihaela va fi o mireasa „normala".

Luminita Anghel, mireasa „electrica"

Interpreta Luminita Anghel si-a imaginat o nunta cu totul si cu totul albastra. Si chiar si-a vazut cu ochii acest vis. Si-a dat comanda de rochie albastra, voal albastru si chiar un buchet de trandafiri de un albastru electric. Ea a dezvaluit ulterior de ce a ales aceasta varianta: fiindca ii plac culorile „tari". Luminita spune despre ea ca este o fire indrazneata, are un caracter puternic si a vrut sa evidentieze inclusiv la propria nunta aceste aspecte. Toata lumea s-a intrebat la momentul respectiv de ce a facut aceasta alegere. Simplu: pentru ca isi dorea o nunta speciala, iesita din canoane. Din pacate pentru ea, si situatia cu Marcel Puscas s-a asortat la rochie. Adica a fost tot albastra. Dupa cativa ani si-au spus adio.

Luana Mitran, aurie din cap pana-n picioare

Ca si celelalte VIP-uri mentionate, Luana Mitran a vrut o nunta deosebita. Asa ca a organizat-o cu mana ei. Iar in ceea ce priveste tinuta, a ales una semnata Catinca Roman. Rochia, galben-aurie, fronsata si cu bretele, un model complicat format din trei piese a avut, asortata, o coronita cu voal. Cabral n-a stiut nimic despre rochia miresei si nici despre programul viitoarei sotii. Ei s-au vazut abia seara, la nunta propriu-zisa. Chiar daca si-a dorit o ceremonie stralucitoare ca si rochia, Luana s-a lovit, la randul ei, de greutati. In sensul ca si la ea divortul bate la usa.

Alexandra tot verde

Tot o mireasa verde-deschis, insa la cununia religioasa, a fost si Alexandra Dinu, fosta Mutu. Ea a purtat o rochie cu floricele la bust si cu bretele care-i cadeau de pe umeri la intervale regulate. Si un sal din acelasi material. Aceasta nuanta simbolizeaza natura, viata, vigoarea, tineretea si renasterea. Tineretea a fost atuul ei, caci avea 20 de ani si-un pic, iar nasterea baietelului lor, Mario, a venit de la sine. Insa casnicia n-a durat nici in cazul ei prea mult.

Maria Stuart a schimbat moda

Se spune ca prima femeie care a imbracat o rochie alba de mireasa a fost Maria Stuart, regina Frantei si a Scotiei. Ea a tinut mortis sa se imbrace astfel, in 1557, la nunta ei cu Francis, fiul lui Henry al-II-lea. Din pacate si-a cam ridicat in cap prietenii de la curte pentru ca in alb se imbracau, conform datinei, persoanele care tineau doliu. In acea perioada incepuse si nebunia cu dantela, astfel ca rochita reginei a fost garnisita cu dantelarii scumpe si sofisticate.

Cea mai scumpa rochie din lume

Cea mai fastuoasa rochie de mireasa creata vreodata a costat exact 7.301.587,20 de dolari. Prezentata la Paris, in 1989, aceasta veritabila opera de arta a fost conceputa de Helene Gainville si avea bijuterii realizate de Alexander Reza, dar si mici diamante montate in platina, raspandite pe toata suprafata materialului.

Adio, rochie alba!

Creatoarea de moda Ellie Laslean sustine ca albul rochiei de mireasa a fost detronat de ciclam: „Eu fac rochii colorate pentru femeia curajoasa, de succes, hotarata, care a decis sa asorteze modelul si culoarea rochiei cu stilul de viata", spune Ellie. Deci, adio, rochia alba de mireasa! Printre vedetele care au ales sa poarte o tinuta de mireasa marca Ellis se numara indeosebi sportivele sau sotiile de sportivi, printre care fosta gimnasta Simona Amanar, care a visat la o rochie aurie. Creatoarea a avut si o comanda mai speciala, din partea unui milionar, care a scos din buzunar 1.000 de dolari pentru o costumatie de nunta cu pantaloni si bluza cu vedere la buric. Ultima creatie Laslean, o rochita mini de mireasa costa doar 18 milioane de lei!

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special nunta mireasa rochie rochia