x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Preacinstitul Băsescu, colţ cu Mihăileanu

Preacinstitul Băsescu, colţ cu Mihăileanu

de Oana Stancu Zamfir    |    18 Mar 2008   •   00:00
Preacinstitul Băsescu, colţ cu Mihăileanu

CARTE DE VIZITĂ ● Contrabandă, tranzacţii suspecte, casa din Mihăileanu
Despre cinstea domnului Traian Băsescu vorbesc faptele sale. Susţinute cu declaraţii proprii şi cu documente. În cazul domniei sale, proverbul cu minciuna care are picioare scurte s-a dovedit extrem de potrivit.
● Comunicat oficial - Băsescu răspunde Jurnalului Naţional


CARTE DE VIZITĂ ● Contrabandă, tranzacţii suspecte, casa din Mihăileanu
Despre cinstea domnului Traian Băsescu vorbesc faptele sale. Susţinute cu declaraţii proprii şi cu documente. În cazul domniei sale, proverbul cu minciuna care are picioare scurte s-a dovedit extrem de potrivit.


"Pe mine nu m-a găsit Revoluţia băiat sărac. Dacă mă căutaţi la CEC în vremurile acelea, vedeaţi că aveam un milion de lei. Iar înainte de a-mi cumpăra Mercedesul am avut trei maşini Audi", afirma el într-un interviu publicat la 12 iunie 2002 de Jurnalul Naţional. Şi explica sursele acestor bani: "După 12 ani de serviciu pe mare, după trei ani de serviciu în Belgia, eram un om care câştigase bani mulţi. În Belgia aveam salariul mai mare de vreo cinci ori decât cel al ambasadorului român la Bruxelles. Dacă ne luăm numai după salariu". Dacă e să nu ne luăm numai după salariu?


  • Jurnalul Naţional: S-a făcut buf (n.r. – contrabandă) pe nava dvs., domnule Băsescu?
Traian Băsescu: O, da!


  • Şi dumneavoastră?
După ce am ajuns comandant nu am mai avut nevoie!


  • Dar înainte?
Am fost marinar, ca orice marinar! Nimic din ce fac marinarii nu îmi este străin!


  • Se spune că un comandant era iubit dacă aducea nava acasă şi dacă pe nava lui se făcea contrabandă.
Nu mi-am adus niciodată echipajul cu mâna goală acasă pentru că era o prostie.


MITUL ÎNGHEŢATEI. Averea făcută din fabrica de îngheţată s-a dovedit şi ea o minciună. În acelaşi an, 2002, într-un articol intitulat "Averea lui Traian Băsescu nu se regăseşte în câştigurile lui legale", Jurnalul Naţional demonstra printre altele, pe bază de documente de la Registrul Comerţului, declaraţii de avere ale lui Traian Băsescu şi declaraţii de impunere pe venit, că celebra firmă de îngheţată nu adusese Mariei şi lui Traian Băsescu în şapte ani decât 24 de milioane de lei vechi. Profitul, mic de altfel, fusese în fiecare an reinvestit. De altfel, primarul de atunci declara ca sursă de venit doar salariul. Traian Băsescu nu a avut replică faţă de ampla anchetă.


AFACERI SUSPECTE CU CĂŞUNEANU. Pe acest fond, apăreau extrem de suspecte tranzacţiile dintre el şi omul de afaceri Costel Căşuneanu, cunoscut acum drept "Regele astfaltului", pe atunci client al Ministerului Transporturilor, de la care obţinea licenţele de transport pentru circa 100 de tiruri pe care le deţinea. Şi... "bun amic" cu actualul şef al statului, după cum declara chiar Traian Băsescu.

La 9 august 2000, Traian Băsescu cumpără un teren intravilan de 3.700 de metri pătraţi în Pădurea Băneasa (Aleea Privighetorilor, zona Grădinii Zoologice), pe care plăteşte, cu banii jos, potrivit contractului publicat de Jurnalul Naţional, circa un miliard şi jumătate de lei. O adevărată afacere: 13 dolari metrul pătrat, când agenţiile imobiliare cotau zona la circa 200 de dolari/mp. Ciudat, Costel Căşuneanu cumpăra şi el în aceeaşi zi, de la acelaşi proprietar, parcela învecinată, egală ca suprafaţă, dar pe care plătea de circa trei ori mai mult: aproape cinci miliarde de lei vechi.

O lună mai târziu, Traian Băsescu cumpăra de la Căşuneanu un Mercedes-Benz, fabricat în 1997, înmatriculat în România cu doar zece zile înaintea vânzării, pe care primarul plăteşte 390 de milioane de lei. 13.000 de dolari adică. "E un preţ, nu a fost degeaba", explica Băsescu chilipirul.


MINCIUNA. Doi ani mai târziu, ca să poată justifica banii cu care cumpără vila din Otopeni, Traian Băsescu vinde terenul din Privighetorilor unei anume Gabriela Blaj, coincidenţă, tot din Oituz, precum Căşuneanu. Primeşte de zece ori mai mult decât a dat: circa 12 miliarde de lei vechi. Jurnalul Naţional deţinea atunci informaţii potrivit cărora Gabriela Blaj era cumnata lui Căşuneanu. Traian Băsescu afirmă însă: "Habar nu am cine este această doamnă. Eu am vândut terenul prin notar". Surpriză! Memoria îi joacă feste domnului Băsescu şi, în mai 2007, într-o emisiune la TVR, îi dă replica lui Victor Ciutacu: "Eu nu am cumpărat un teren de la Căşuneanu, eu i-am vândut. Şi i-am vândut sub preţul pieţei".


CASA DIN MIHĂILEANU. Paravanul Gabriela Blaj nu a fost unic. Traian Băsescu s-a folosit de propria fiică, Ioana, pe post de paravan. La 21 octombrie 2002, el cumpără vila din Otopeni, pentru ca trei săptămâni mai târziu să o doneze fiicei sale. Eliberat de calitatea de proprietar al unei locuinţe în Bucureşti, primarul Băsescu îşi repartizează casă de la Primărie. Celebra deja locuinţă din Ştefan Mihăileanu nr. 2. Când presa îl acuză că a intrat ilegal în posesia acesteia, în februarie 2005, Administraţia Prezidenţială face public, printr-un comunicat de presă, angajamentul preşedintelui de a da înapoi această casă, din "respect faţă de bucureşteni" şi pentru că, în calitate de şef de stat, are locuinţă pe viaţă de la statul român. Apărat în instanţă de Elena Udrea, Traian Băsescu se răzgândeşte: rămâne proprietar!


Între timp, casa din Otopeni, pe care Ioana Băsescu nu avea drept să o înstrăineze, potrivit actului de donaţie (publicat de Jurnalul Naţional) fără acceptul tatălui, este locuită acum de Virgil Cîrstea, tartorul afacerilor de la Administraţia Lacuri şi Parcuri, un apropiat al preşedintelui şi al Elenei Udrea. Casa este luată însă tot cu paravan, oferit de o familie din Constanţa.



"Respectul" preşedintelui pentru ziarişti

Şeful statului, care pretinde respect de la reprezentanţii presei, s-a manifestat "plin de respect" de-a lungul timpului faţă de aceştia. Până la celebrele "păsărică" şi "ţigancă împuţită" cu care a catalogat-o pe Andreea Pană (foto), de la Antena 1, în ziua referendumului, şi după acest moment, exemple sunt cu nemiluita.

În 2005, la bilanţul Poliţiei, Roxana Nica, reporter Antena 1, îl întreabă cum i se pare poliţia română în acest mandat. "În orice caz mult mai frumoasă decât tine", îi răspunde Traian Băsescu. În decembrie 2005, la bilanţul Alianţei PNL-PD, şefului statului i se pare nepotrivită întrebarea Mediafax dacă a fost invitat sau a venit din proprie iniţiativă şi răspunde: "O lipsă de bun-simţ mai mare nu am văzut la un ziarist!". Pe Dana Grecu (Antena 3) se oferă pe podul de la Mărăcineni să o angajeze la Cotroceni pentru că e blondă. Pe Oana Sultănoiu (Realitatea TV) o invită să se urce pe masă pentru a-i arăta ce a învăţat el la cursurile de resuscitare. Pe Gabriela Antoniu (Jurnalul Naţional) o invită pe Şoseaua de Centură, după ce o cataloghează "cretină şi tâmpită". Pe Mircea Marian (Adevărul) îl etichetează drept "nerod" pentru că a întrebat în China despre solicitarea grupului Ilieşiu legată de condamnarea comunismului. Pe Ovidiu Zără – "găozar" pentru că l-a întrebat despre ofiţerii fostei Securităţi care mai activează acum în SRI. Sorinei Matei, de la Antenă, care îi solicita o declaraţie despre o moţiune de cenzură, i-a răspuns: "Sigur, vin direct în birou la tine să o facem!". Ziaristul Cristian Şuţu, de la Cotidianul, susţine pe blogul său că a fost înjurat cu ani în urmă de Traian Băsescu, într-o formulă extrem de vulgară, cuprinsă, potrivit ziaristului, între următoarele iniţiale: "dpm".

De la trustul lui Voiculescu, a mutat din când în când tunul şi pe trustul lui Vântu. "Întrebarea dumneavoastră demonstrează tupeul unor mafioţi! Mafia plăteşte şi întreabă: nu cumva şi dumneavoastră sunteţi...!?", răspunde el întrebării adresate de un reporter de la Realitatea TV în legătură cu afacerile familiei Udrea-Cocoş. La Rast, reporterul Lucian Dindirică (tot Realitatea TV) a fost atacat virulent pentru că l-a întrebat pe Traian Băsescu de ce nu a venit mai devreme în zona calamitată, comparativ cu Mărăcineni: "În spatele tău, care îl ai pe Vântu, cum plângi tu de mila oamenilor, băiatule?! Ştii câte sute de mii de oameni au rămas fără bani din cauza patronului tău? Lasă demagogia!".

Comunicat oficial - Băsescu răspunde Jurnalului Naţional

Administraţia Prezidenţială a dat ieri publicităţii următorul comunicat de presă: "Preşedintele României, Traian Băsescu, constată cu regret că ziarul Jurnalul Naţional, parte a trustului Intact, aparţinând familiei Voiculescu, continuă politica de denigrare zilnică a şefului statului.

Constatând abdicarea de la principiile jurnalismului exercitat cu bună-credinţă, Preşedintele României consideră că informaţiile fără acoperire în fapte sau datele distorsionate constituie doar un instrument de propagandă şi nu răspund nevoii de informare a publicului.

Preşedintele României aminteşte că subiectele tratate vineri, 14 martie 2008, şi luni, 17 martie 2008, referitoare la creditele angajate de domnul Mircea Băsescu şi, respectiv, apartamentul din Strada Mihăileanu au mai fost abordate de Jurnalul Naţional, iar, la acel moment, şeful statului a clarificat faptele. Pentru corecta informare a publicului, poate fi reluat comunicatul Administraţiei Prezidenţiale din 3 februarie 2006, accesibil pe site-ul instituţiei. Referitor la informaţiile privind apartamentul din Strada Mihăileanu există rezoluţia Parchetului General nr. 150/2005, care a fost comunicată public".


Nota redacţiei
Spre deosebire de domnul Traian Băsescu şi de Administraţia Prezidenţială, pentru corecta informare a publicului Jurnalul Naţional şi-a însoţit articolele cu documente care probează conţinutul acestora, precum şi cu declaraţii ale domnului Traian Băsescu însuşi sau ale fratelui domniei sale.


×