x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Edi Iordănescu și-a adus aminte de Florin Andone 

Edi Iordănescu și-a adus aminte de Florin Andone 

de Adi Munteanu    |    30 Oct 2023   •   06:20
Edi Iordănescu și-a adus aminte de Florin Andone 

 Naționala mai are doar trei săptămâni la dispoziție să pregătească, probabil, cele mai importante meciuri din ultimii ani, cu Israel, în deplasare, probabil, în Ungaria, și cu Elveția, acasă, pe Arena Națională. Ca-ntotdeauna, Edi Iordănescu a anunțat jucătorii care evoluează în campionate străine. Desigur, nu toți cei anunțați pe lista preliminară se vor afla și în lot, însă sunt câteva nume surprinzătoare.

Selecționerul naționalei a nominalizat nu mai puțin de 28 de jucători care evoluează în străinătate. Câteva nume sunt însă „la număr” și chiar dacă vor trece de faza lotului lărgit sunt puține șansele ca ei să evolueze măcar câteva minute. Cele două meciuri ale lunii noiembrie sunt decisive și nu este loc de experimente la națională. Este puțin probabil ca Andres Dumitrescu, Ionuț Nedelcearu sau Cornel Râpă să prindă foaia de joc cu Israel sau Elveția. Dacă în cazul lui Andres Dumitrescu ar fi de înțeles, fiind jucător tânăr, căruia i-ar fi util să se acomodeze cu atmosfera de la lotul național, în cazul lui Râpă (33 de ani) sau Nedelcearu (27 de ani) nu s-ar justifica selecționarea nici măcar din prisma experienței lor. La fel și Virgil Ghiță, coleg cu Râpă în Polonia, ce loc ar avea în centrul apărării când ai pe acel post pe Burcă, Drăgușin, Adrian Rus sau chiar pe Cristi Manea.

Florin Andone, chemat din superstiție

Surpriza de pe listă este a vârfului de atac, Florin Andone, 30 de ani, care evoluează în liga a doua spaniolă, la Eldense, echipă de mijlocul clasamentului. Ei bine, atacantul român a reușit în ultimii trei ani doar 5 goluri în 37 de meciuri. La fel de sărăcăcios este și palmaresul la echipa națională, două goluri în 25 de meciuri. Interesant este că Andone a înscris un gol la 4 ani, în 2015 cu Italia și în 2019 cu Spania. Cum Edi Iordănescu este superstițios, ar putea crede că pentru Florin Andone a venit sorocul marcării încă unui gol la națională chiar dacă are evoluții modeste la echipa de club. Într-un interviu recent din presa spaniolă, Florin Andone a declarat că deși a împlinit 30 de ani el își tot caută vârful de formă al carierei.

Calculele calificării

În acest moment România și Elveția sunt principalele favorite la calificare, însă Israelul pândește pașii greșiți. Mai mult, Israel are două meciuri mai puțin ca noi, iar diferența este de 5 puncte. Cele două meciuri amânate din cauza izbucnirii războiului din Orientul Mijlociu sunt deplasarea din Kosovo și meciul de acasă cu Elveția, iar cu victorie în ambele meciuri ar trece în fața noastră cu un punct, ceea ce ar obliga România să învingă Elveția la București și să nu pierdem cu Israel în deplasarea din Ungaria. Totuși Israelul are un program mult mai greu, în primul rând pentru că dispută 4 meciuri din 3 în trei zile: cu Kosovo, cu Elveția, cu România și Andorra. De asemenea războiul a afectat și pregătirea. Naționalei Israelului nu i se permite să se antreneze decât în apropierea unor buncăre de securitate și doar între anumite ore, care se schimbă de la o zi la alta.  

Treaba noastră, ca să nu depindem de rezultatele naționalei Israelului, este ca noi să-i învingem în meciul direct, care se va disputa în Ungaria, probabil la Debrecen. Apoi ar fi ideal să nu pierdem acasă cu Elveția, situație în care suntem calificați, însă și Elveția și-ar putea complica situația și ar putea rata calificarea în dauna Israelului. Cu două înfrângeri, în fața Israelului și a României, Elveția rămâne acasă de pe locul 3 în grupă. 

În ceea ce privește meciul Israel-România, acesta trebuia să se dispute la Budapesta, însă a doua zi va avea loc, tot la Budapesta, meciul Ungaria-Bulgaria. Poliția maghiară a anunțat că nu poate asigura siguranța și dorește ca galeriile României și Ungariei să intre în contact. Vestea bună este că mutarea meciului la Debrecen, în apropierea graniței cu România, ar putea aduce mai mulți suporteri români. Debrecen este la 30 de minute cu mașina de Oradea.

 

Pe lângă „stranierii” care sunt o prezență constantă la lotul național, ca Hagi, Stanciu, Alibec, Moruțan, Man sau Mihăilă, selecționerul a chemat și jucători care au ieșit de ceva vreme din anturajul tricolorilor. Printre ei Florin Andone, Cornel Râpă sau Ionuț Nedelcearu

 

2 goluri a înscris Florin Andone pentru echipa națională în 8 ani și 25 de prezențe sub tricolor. Primul gol l-a marcat într-un amical cu Italia, pe 17 noiembrie 2015, scor 2-2, golul egalizator. Al doilea gol l-a marcat împotriva Spaniei pe 5 septembrie 2019, scor 1-2, în preliminariile EURO 2020.

 

„Naționala e la cu totul alt nivel față de Liga Națiunilor, dar sub nivelul la care eu vreau să ajungem. Avem maximum 30 de zile într-un an să ne antrenăm. Trebuie să continuăm pe acest drum. Dar sunt 10 meciuri fără eșec, suntem pe loc calificabil, avem șanse reale.”

Edward Iordănescu, selecționer

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: florin andone EDI IORDANESCU