x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Rudel Obreja dat afară dintr-o conferinţă de presă

Rudel Obreja dat afară dintr-o conferinţă de presă

22 Aug 2008   •   00:00

 16: 02 ● Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing în calitate de delegat tehnic al turneului de box, a fost dat afară dintr-o conferinţă de presă organizată chiar de el, în timp ce încerca să demaşte corupţia din boxul amator de la JO-2008.



16: 02 ● Preşedintele Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, prezent la Jocurile Olimpice de la Beijing în calitate de delegat tehnic al turneului de box, a fost dat afară dintr-o conferinţă de presă organizată chiar de el, în timp ce încerca să demaşte corupţia din boxul amator de la JO-2008.

Obreja, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Box Amator (AIBA), convocase o conferinţă de presă în care intenţiona să demaşte neregulile din turneul de box de la JO-2008, legate de delegările arbitrilor. În timpul conferinţei i-a acuzat pe unii membri AIBA, în frunte cu directorul tehnic Ho Kim, că au manipulat delegările arbitrilor, deşi aceastea ar fi trebuit decise de computer. La un moment dat, în timp ce Obreja vorbea, în sală a apărut Ho Kim, care a anunţat că respectiva conferinţă de presă nu este autorizată de AIBA şi prin urmare trebuie oprită imediat. Obreja a încercat să îşi continue discursul, însă reprezentantul forului mondial i-a tăiat microfonul şi apoi i-a stins şi lumina, în încercarea de a-l scoate din sală.

Contactat telefonic, Obreja a recunoscut incidentul şi a explicat de ce a organizat conferinţa de presă. "I-am acuzat că au manipulat delegările arbitrilor. Regulamentul AIBA spune că delegările la fiecare meci se fac primtr-un program de computer, numai că ei au schimbat aproape la fiecare meci câte unu, doi sau trei judecători, după bunul lor plac, fără să aibă aprobarea mea, ci doar pe cea a preşdintelui Federaţiei Internaţionale de Box (AIBA), dar care nu are jurisdicţie pe perioada Jocurilor Olimpice. Aici cea mai mare putere o avem eu şi cu Terry Smith din Ţara Galilor, care suntem delegaţi tehnici, iar noi nu am aprobat chestia asta. Este o manipulare grosolană".

Preşedintele FRB susţine că Ho Kim i-a întins o capcană, în care însă nu a căzut. "A venit la mine personal Ho Kim, directorul tehnic al AIBA, şi m-a întrebat care din arbitri aş vrea să nu fie la meciul din sferturi dintre Georgian Popescu şi cubanez. Eu i-am spus că nu există aşa ceva. Apoi a insistat şi m-a întrebat care sunt împotriva mea. Eu i-am spus că aici sunt din partea AIBA, nu sunt cu delegaţia României. Era o capcană de fapt prin care încerca să vadă ce spun eu".

Un alt episod dezvăluit de Obreja este posibila manipulare a unei licitaţii, pentru un proiect legat de o academie de box. "AIBA a scos la licitaţie un proiect care se numeşte Academia Mondială de Box. Pentru acest proiect au licitat două oraşe, Becancour din Canada şi Podolsk, din Rusia. El (n.r. Ho Kim) a venit la mine şi mi-a spus ceva de genul: «Eu cred că o oferta canadienilor este mai bună şi aşa cred şi majoritatea membrilor noştri». Era o sugestie clară ca eu să votez cu canadienii. Până la urmă a ieşit Canada, deşi oferta ruşilor era de patru, cinci ori mai bună decât a lor", a afirmat vicepreşedintele AIBA.

Rudel Obreja l-a acuzat pe Ho Kim şi că ar fi fost omul care "a manipulat banii negri la congresul din noiembrie 2007, prin care actualul preşedinte AIBA, taiwanezul Wu Ching-Kuo, a ajuns la putere".

În momentul în care în sală a apărut persoana incriminată, totul s-a transformat într-un scandal cu acuzaţii din ambele părţi. "Ho a spus că vor arăta ei că eu sunt corupt şi că am încercat să corup pe nu ştiu cine şi că vor aduce ei probe mâine, ca să mă compromită. Au venit acolo, mi-au tăiat microfonul, nu m-au mai lăsat să vorbesc, au vrut să mă scoată din sală", a recunoscut Obreja.

După acest incident, preşedintele FRB riscă să i se retragă acreditarea de la Jocurile Olimpice de la Beijing . "Probabil că acum îmi vor retrage acreditarea, dar nu-i nicio problemă, asta este", a spus Obreja, fără a regreta prea mult incidentul şi mulţumit că a dezvăluit tuturor corupţia din turneul olimpic de box de la Beijing.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: aiba obreja jo 2008