x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri violente în Sierra Leone

Alegeri violente în Sierra Leone

21 Mar 2018   •   16:48
Alegeri violente în Sierra Leone

Rezultatele primei runde a alegerilor din Sierra Leone au stârnit violențe politice în urma acuzațiilor de tribalism făcute împotriva celor două principale partide, scrie The Guardian.

Poliția a trimis peste 4.000 de ofițeri pe străzi, iar diplomații au solicitat sfârșitul „retoricii tribale” după cel puțin cinci incidente violente, care au implicat bătăi, pietre aruncate și incendieri. De asemenea, poiticienii au acuzat votanții de „regionalism” – termen văzut ca un eufemism pentru tribalism – în modul în care au decis cum să voteze.

Principala opoziție, Partidul Oamenilor din Sierra Leone (SLPP), a obținut, semnificativ, mai multe voturi decât partidul aflat la conducere, Congresul Tuturor Oamenilor (APC) în prima rundă a alegerilor de pe 7 martie.

După ce purtătorul de cuvânt al președintelui Abdulai Baratay a sugerat la un post de radio de stat, săptămâna trecută, că mai muți suporteri ai SLPP decât cei ai APC au votat în liniile tribale – limbaj pe care a negat că l-a folosit – a existat o creștere a incidentelor violente.

Candidatul APC, Samura Kamara, a declarat că suporterii candidatului SLPP, Julius Maada Bio, au aruncat pietre în el, iar barul în care s-a oprit în drum spre un eveniment al campaniei, săptămâna trecută, a fost ars la scurt timp după ce l-a părăsit.

Poliția a confirmat că au existat confruntări în stradă între suporterii APC și cei SLPP în capitală, Freetown, iar casele și mașinile ambilor candidați au fost incendiate de către „tineri”.

Un membru al SLPP, Ibrahim Tawa Conteh, a afirmat că a fost atacat de două ori în timpul campaniei, iar poliția nu a făcut nimic în această privință, chiar și după ce un suspect a fost dus la secția de poliție.

„Poliția nu a arestat pe nimeni, iar eu am fost strecurat afară din secție într-o uniformă de poliție, ca nimeni să nu mă recunoască”, a spus acesta. „Acum, când vorbesc cu voi, nu pot ieși afară, mă ascund. Mă chinui să îmi scot familia afară din țară, pentru că am auzit zvonuri că îmi vor ataca azi casa”.

×
Subiecte în articol: violente sierra leone tribalism alegeri