x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush

Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush

02 Dec 2011   •   05:45
Amnesty International cere arestarea lui George W. Bush

Organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International cheama trei state africane sa-l aresteze pe George W. Bush. Fostul presedinte americaneste acuzat de "crime" si mai ales de "tortura".

Bush va vizita, in perioada 1 - 5 decembrie, Zambia, Tanzania si Etiopia in cadrul unui turneu de promovare a unor programe de sanatate, in special axate pe lupta impotriva cancerului cerebral si cancerului de san.

Intr-un comunicat, Amnesty International afirma ca "exista dovezi suficiente in domeniul public, provenite de la autoritatile SUA si de la George W. Bush insusi, pentru a cere Etiopiei Tanzaniei si Zambiei sa deschida o ancheta asupra responsabilitatii sale presupuse in acte de tortura si pentru a se asigura de prezenta sa in timpul anchetei".

Bush este acuzat ca ar fi autorizat metode de tortura in Statele Unite sub pretextul "razboiului impotriva terorismului" in anii 2000. "Toate tarile unde se duce George W. Bush au obligatia sa il aduca in fata justitiei pentru rolul lui in tortura", afirma Matt Pollard, consilier juridic la Amnesty.

"Dreptul international impune sa nu fie niciun refugiu posibil pentru cei responsabili de tortura. Etiopia, Tanzania si Zambia ar trebui sa profite de aceasta ocazie de a-si indeplini obligatiile ce le revin si sa puna capat impunitatii de care George W. Bush s-a bucurat pana acum", adauga Amnesty, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

In luna octombrie, Amnesty a facut aceleasi demersuri in directia Canadei ce l-a primit pe fostul presedinte american pentru o conferinta. Ottawa a raspuns acuzand Amnesty de "faliment moral" si "degenerare si politizare".

In februarie, Bush si-a anulat o vizita in Elvetia dupa ce au fost lansate apeluri pentru arestarea lui.

×
Subiecte în articol: bush tortura amnesty etiopia tanzania zambia