Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat vineri sprijinul explicit pentru candidatura lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, pentru prima dată de la alegerile europene de duminică, într-un discurs ţinut la Regensburg, în sudul Germaniei, relatează AFP.
'De acum înainte port toate discuţiile în ideea că Jean-Claude Juncker trebuie să devină preşedinte al Comisiei Europene', a declarat cancelarul, conform unui tweet al purtătorului său de cuvânt Steffen Seibert.
Angela Merkel a fost criticată de media germane pentru că nu şi-a exprimat clar susţinerea pentru nominalizarea lui Jean-Claude Juncker ca preşedinte al Comisiei Europene, în condiţiile în care acesta a fost candidatul Partidului Popular European care a obţinut cel mai bun scor în scrutinul european de duminică.
PPE a obţinut 213 de locuri din 751 în Parlamentul European, iar candidatul său a revendicat postul de preşedinte al CE duminică seară. Pentru acest lucru el trebuie însă să obţină o dublă majoritate: cea a şefilor de stat şi de guvern şi minim 376 de voturi în Parlamentul European.
Jean-Claude Juncker s-a lovit însă de ostilitatea deschisă a mai multor lideri conservatori care îl consideră prea european şi un om al trecutului, notează AFP. Printre aceşti lideri ostili se aflau premierul britanic David Cameron dar şi, conform mai multor surse europene, premierul ungar Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt, olandezul Mark Rutte şi finlandezul Jyrki Katainen, al cărui nume a fost de altfel vehiculat pentru acest post.
Luni, după alegeri, Angela Merkel a salutat campania lui Jean-Claude Juncker, 'candidatul nostru la postul de preşedinte al Comisiei Europene', dar a adăugat apoi că sunt necesare 'discuţii' pentru nominalizările care vor urma.
'Nici socialiştii, nici conservatorii nu au împreună suficiente voturi de unii singuri pentru a forma o majoritate', a subliniat ea.
'În calitate de membru al PPE, l-am susţinut pe Jean-Claude Juncker pentru preşedinţia Comisiei (...) Dar sunt obligată să respect tratatele', a declarat ea marţi, reamintind că nu se pune problema ca alegerea să fie impusă de Parlament.
Angela Merkel urmează să participe la 9 şi 10 iunie la un summit în Suedia, împreună cu şefii guvernelor olandez, suedez şi britanic, toţi trei consideraţi ostili lui Jean-Claude Juncker, notează AFP.