Cancelarul german Angela Merkel a calificat sâmbătă drept un 'semn de speranţă' schimbul istoric a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, chemând totodată la continuarea eforturilor de 'punere în aplicare a acordurilor de la Minsk', transmite AFP.
'Acest schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina este un semn de speranţă (...) Merită continuat să se lucreze intens pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Guvernul federal este pregătit să o facă', a afirmat cancelarul german, într-un comunicat difuzat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.
'Sunt bucuroasă pentru marinarii ucraineni şi pentru Oleg Senţov, care pot în sfârşit să se întoarcă acasă', a adăugat şefa guvernului german.
Cele două avioane care transportau prizonieri ucraineni şi ruşi au aterizat sâmbătă pe aeroporturile din Kiev şi, respectiv, Moscova în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.
Printre cei 35 de ucraineni transferaţi sâmbătă de la Moscova la Kiev se află regizorul ucrainean Oleg Senţov, încarcerat în Rusia, şi toţi cei 24 de marinari ucraineni de pe nava capturată de Rusia în strâmtoarea Kerchi anul trecut.
O reacţie în urma schimbului de prizonieri a venit şi din Olanda. Ministerul de Externe de la Haga a indicat că Olanda a insistat fără succes pe lângă Ucraina pentru ca un fost responsabil al separatiştilor proruşi, considerat martor în ancheta legată de prăbuşirea în 2014 a zborului MH17, să nu facă parte dintre prizonierii schimbaţi cu Rusia.
Guvernul olandez a consultat Ucraina 'în mai multe rânduri şi la cel mai înalt nivel' pentru ca Volodimir Ţemah, fost responsabil al 'apărării antiaeriene' a separatiştilor ruşi din estul Ucrainei, să nu fie inclus în acest schimb, a precizat ministrul de externe Stef Blok într-o scrisoare către Camera legislativă inferioară, care afirmă că 'regretă' decizia Ucrainei.
Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt extrem de tensionate după anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014 şi izbucnirea unui conflict sângeros între Ucraina şi separatiştii proruşi. Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că îi susţine militar pe separatişti, ceea ce Rusia a dezminţit mereu.
Schimbul a 70 de prizonieri care a avut loc sâmbătă între Kiev şi Moscova este "un prim pas" către sfârşitul războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict care s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.
"Am făcut primul pas (...) Trebuie să facem şi toţi ceilalţi paşi pentru a pune capăt acestui război oribil", a spus Zelenski, după ce i-a întâmpinat personal pe aeroportul din Kiev pe cei 35 de ucraineni eliberaţi.
Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean a mai declarat că schimbul de prizonieri a fost convenit cu omologul său rus Vladimir Putin şi că speră ca reuniunea în aşa-numitul "Format Normandia", cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei, să contribuie în curând la dezamorsarea conflictului cu separatiştii proruşi din Donbas.