x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Japonia. Avalanşă puternică declanşată de erupţia vulcanului Kusatsu-Shirane

Japonia. Avalanşă puternică declanşată de erupţia vulcanului Kusatsu-Shirane

23 Ian 2018   •   13:18
Japonia. Avalanşă puternică declanşată de erupţia vulcanului Kusatsu-Shirane

Un membru al forţelor de apărare din Japonia a murit, iar câteva zeci de schiori au fost răniţi, după ce un vulcan a erupt în apropierea unei staţiuni de ski, declansând o avalanşă şi o ploaie de roci, scrie The Guardian.

Schiorii au fost răniţi în momentul în care au fost prinşi de avalanşă sau când au fost loviţi de pietrele aruncate de Muntele Kusatsu-Shirane, potrivit presei locale. Cinci au fost grav răniţi, însă niciunul nu se află înstare critică, potrivit salvatorilor.

Alţi cinci membrii ai forţelor de apărare din Japonia, care luau parte la antranemanete în zonă, au fost salvaţi, unii dintre aceştia prezentând fracturi.

Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din zonă.

“A fost o explozie puternică, iar un nor mare de fum negru s-a ridicat”, a spus un schior pentru NHK. “Nu am avut nicio idee legată de ce se întâmpla”.

Kushatsu-Shirane, un vulcan de 2,160 de metri, a erupt joi dimineaţă, potrivit agenţiei de meteorologie din Japonia.

Agenţia pentru dezastre a avertizat că rocile pot fi aruncate chiar şi 2 kilometri depărtare. Un oficial al agenţiei, Makoto Saito, a afirmat că există riscul producerii de noi avlanşe.

Înregistrările video suprind un val de roci aruncate în aer, urmat de un nor de fum negru.

Nu este clar dacă avalanşa a fost provocată de activitatea vulcanică, însă acestea s-au produs aproape simultan. “Bazându-ne pe  diferite măsurători, putem spune că vulcanul a erupt, dar încă încercăm să confirmăm faptele de pe pământ”, a spus Agenţia de Meteorologie din Japonia.

Nivelul de averitzare privind vulcanul fost ridicat la trei, restricţonând intrarea din cauza cantităţilor mari de scrum din zonă, potrivit publicaţiei Kyodo News.

Japonia are 110 vulcani activi, dintre care 47 sunt monitorizaţi constant. În septembrie 2014, 63 de persoane au fost omorâte pe Muntele Ontake, cel mai mare dezastru vulcanic din Japonia din ultimii 90 de ani.

×