x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bravo, Moldova! ţi-ai ales din nou trădătorii!

Bravo, Moldova! ţi-ai ales din nou trădătorii!

de Vitalie Calugareanu    |    08 Dec 2010   •   16:29

Posibila alianţă dintre comunişti şi Partidul Democrat din Moldova are deja denumire - alianţa "Pentru Moldova”! Anunţul a fost făcut de comunişti. Societatea moldovenească fierbe din nou, deoarece riscă să alunece în comunism datorită vicleniei partidelor pro-moscovite. Comunistul Vladimir Voronin şi democratul ex-comunist Marian Lupu se laudă în faţa presei că desfăşoară "negocieri simpatice” pentru crearea alianţei de centru-stânga.

După negocierile de marţi dintre liderul PD Marian Lupu şi comunistul Vladimir Voronin a fost convocată în regim de urgenţă plenara comuniştilor care a însărcinat comitetul executiv al partidului să pregătească şi să semneze cu Partidul Democrat din Moldova documentele de constituire a alianţei anticriză "pentru Moldova”. Reacţia de miercuri a presei din Republica Moldova evidenţiază o stare de tensiune extremă provocată de disponibilitatea democraţilor de a pactiza cu comuniştii. Iată doar câteva titluri: "Bravo, Moldova! ţi-ai ales din nou trădătorii!”, "Discreta "kîrgîzstanizare” a Republicii Moldova”, "Ne întorcem cu faţa spre Rusia!”, "învinge obrăznicia rusească!”.

Ca să calmeze spiritele, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că alianţa PD-PCRM nu este o certitudine, iar dacă se va întâmpla – la baza acestei alianţe vor sta "principiile social-democraţiei europene”.

La rândul său, lideril PD Marian Lupu a spus că este "la etapa de 50 la 50 în ceea ce priveşte o alianţă de stânga sau de dreapta”. în legătură cu oferta făcută marţi de liderul PLDM, Vlad Filat, prin care PD-ului i se propune funcţia de şef de stat, Lupu a spus că această propunere nu l-a surprins şi că este de acord să o discute cu partenerii de dreapta. Liderul PD a adăugat că nu mai vrea postul de preşedinte al ţării în condiţiile în care nici eventuala coaliţie cu Partidul Comuniştilor, nici una cu formaţiunile de dreapta nu ar asigura voturile necesare ca să fie ales şef de stat în Parlament. în această situaţie, Lupu a declarat că ar merge mai întâi spre fotoliul de speaker al Legislativului, apoi, dacă s-ar găsi voturile lipsă, s-ar face şef de stat. "Această sugestie ar fi una extraordinar de logică”, a menţionat Lupu.

El a spus că îi iartă lui Voronin până şi limbajul folosit în ultimul an la adresa sa. La conferinţa de presă din 12 ocrombrie curent, liderul comunist a vorbit despre "ambiţiile prezidenţiale” ale lui Marian Lupu: "Ce-s cu mofturile astea de copil? Eu vreau să fiu preşedinte... Dacă nu-mi dai jucăria, o să ies din joc, o să plâng şi o să-i spun mamei şi tatei şi încă nu ştiu cui. - Iată noi trebuie să umblăm toată republica şi bocim – oare cum să-l liniştim pe copilaşul acesta de doi metri, Mariancik, şi să-i dăm jucării când o vrea şi cum o vrea”.

întrebat marţi cum îşi explică acum calificativele anterioare pe care i le-a atribuit democratului Marian Lupu ("alcoolic”, "epileptic”, "jiţel nesoverşennoletnii” (viţel care nu a împlinit majoratul – n.n.) şi "doi metri de bîl-bîl cu bulbuci”), Voronin a răspuns: "Campania s-a terminat şi s-a început viaţa de zi cu zi”.

Negocierile dintre PCRM şi PD au început la sfârşitul săptămânii trecute ca urmare a unei vizite-fulger la Chişinău a şefului administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, Serghei Narîşkin, care a avut o întâlnire comună cu Lupu şi Voronin.

Portalul informaţional ştireazilei.md a difuzat astăzi o ştire potrivit căreia democraţii şi comuniştii au bătut palma privind crearea coaliţiei. Aceştia au pus deja la punct schema repartizării "frăţeşti” a celor mai importante funcţii în stat. Astfel, Partidului Democrat i-ar reveni următoarele funcţii: cea de preşedinte - pentru liderul PD, Marian Lupu, şi cea de prim-ministru pentru controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuk. Potrivit presei de la Chişinău, acesta a fost un fel de "ministru de finanţe” personal al lui Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist. Mai mulţi actori care au atribuţie la dosarul evenimentelor din aprilie sunt acum în preajma lui Plahotniuk. Funcţia de preşedinte al Parlamentului urmează să-i revină liderului PCRM, Vladimir Voronin. Vicepreşedinte al Parlamentului va fi comunistul Grigorii Petrenko, prim-vicepremier – comunistul Igor Dodon, ministru al Afacerilor Interne - Valentin Zubic cu dosar penal în legătură cu evenimentele din aprilie 2009.

Astăzi la Chişinău sunt aşteptaţi într-o vizită de lucru ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Carl Bildt şi ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radosław Sikorski. Aceştia vor avea întâlniri cu toţi liderii partidelor care au intrat în noul Parlament al Republicii Moldova. Vineri, Moldova va fi vizitată de preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, iar după el la Chişinău va veni Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule.

×