Marea Britanie şi-a anunţat duminică decizia de a se retrage din Convenţia de la Londra privind pescuitul, pentru a redobândi controlul exclusiv al drepturilor de pescuit în apropierea coastelor sale, în conformitate cu votul pentru Brexit, transmite AFP.
Convenţia, încheiată în 1964, înaintea aderării Marii Britanii la Uniunea Europeană, în 1973, autorizează pescuitul într-o 'zonă cuprinsă între 6 şi 12 mile' în largul coastelor statelor semnatare.
Convenţia oferă mai multă latitudine decât dreptul UE, care fixează această limită la 12 mile.
Prin retragerea ţării lor din Convenţie, pescarii britanici vor pierde însă ei înşişi dreptul de a lucra în proximitatea coastelor celorlalte cinci state semnatare: Franţa, Belgia, Grmania, Irlanda şi Olanda.
'Aceasta este o primă etapă istorică spre construcţia unei noi politici naţionale de pescuit, în momentul în care părăsim Uniunea Europeană', a declarat într-un comunicat ministrul mediului, Michael Gove, precizând că ,'pentru prima oară în 50 de ani, vom putea decide cine poate avea acces la apele noastre' teritoriale.
Guvernul britanic va notifica luni statele semnatare cu privire la decizia luată, a cărei transpunere în practică se va întinde pe doi ani. Londra va trebui să negocieze în acelaşi timp ieşirea din Politica comună de pescuit (PCP).
În 2015, navele britanice au pescuit în jur de 708.000 tone de peşte, în valoare de circa 775 milioane de lire sterline (aproape 900 milioane de euro), potrivit guvernului de la Londra.
Spre comparaţie, pescadoarele străine care au acţionat în apele teritoriale britanice în baza Convenţiei de la Londra au pescuit 10.000 de tone de peşte, conform aceleiaşi surse.