x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Un influent demnitar, condamnat pe viaţă pentru corupţie

China: Un influent demnitar, condamnat pe viaţă pentru corupţie

08 Mai 2018   •   07:15
China: Un influent demnitar, condamnat pe viaţă pentru corupţie

O instanţă din oraşul Tianjin l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe Sun Zhengcai, fost ministru chinez al Agriculturii şi fost secretar general al Partidului Comunist în provincia Chongqing, pentru luare de mită în valoare de 170 de milioane de yuani (22 milioane de euro).

 

Conform deciziei tribunalului, lui Sun îi vor fi interzise pe viaţă drepturile politice, iar statul ii va confisca toate proprietăţile personale şi câştigurile ilegale.

Procesul contra lui Sun Zhengcai, care până la căderea in dizgraţie era considerat ca unul dintre principalii candidaţi să-i succeadă în funcţie preşedintelui chinez, Xi Jinping, a început în aprilie.

În iulie 2017, forul anticorupţie al Partidului Comunist Chinez a început investigaţiile faţă de Sun, pe atunci membru al influentului Birou Politic al partidului, iar in septembrie a fost exclus din rândurile formaţiunii şi destituit din toate funcţiile politice.

Câteva luni mai târziu, în februarie, procurorii au prezentat acuzaţiile la adresa lui Sun, 54 de ani, conform cărora ar fi profitat de funcţiile politice ocupate la Beijing sau în provincia nord-estică Jilin pentru a primi mari sume de bani şi proprietăţi.

Sun "şi-a admis vinovăţia, a arătat că regretă faptele şi că va accepta sentinţa", au informat autorităţile la începutul procesului, care se înscrie în campania anticorupţie iniţiată de Xi de la preluarea preşedinţiei în 2013 şi soldată cu pedepse pentru numeroşi oficiali ai Partidului Comunist. AGERPRES

×