x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău/Membrii opoziţiei încep să renunţe la a doua cetăţenie

Chişinău/Membrii opoziţiei încep să renunţe la a doua cetăţenie

de Irina Cristea    |    22 Apr 2009   •   00:00

Cei peste 20 de membri ai opoziţiei de la Chişinău care au obţinut mandate în viitorul Legislativ al ţării au început demersurile de renunţare la cea de-a doua cetăţenie.



Potrivit agenţiei BASA-press, citată de Mediafax, inclusiv primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, a prezentat actele necesare la Comisia Electorală Centrală, renunţarea la a doua cetăţenie fiind o condiţie de bază pentru ocuparea unui fotoliu de parlamentar.

Dorin Chirtoacă nu a putut fi contactat, fiind în prezent în afara ţării. Anterior, el declarase că va renunţa la mandatul de deputat în favoarea funcţiei de primar al capitalei. Dorin Chirtoacă şi alţi consilieri vor avea la dispoziţie o lună pentru a decide ce funcţie aleg.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a precizat că dacă actualul primar al capitalei va renunţa la funcţia pe care o deţine, există două modalităţi legale care ar putea fi aplicate. "În cazul în care Consiliul Municipal Chişinău va depune o solicitare în care va cere desfăşurarea alegerilor anticipate, CEC va demara procedura de desfăşurare a acestora.

În cazul în care Consiliul va numi un primar interimar şi va solicita ca acesta să activeze până la viitoarele alegeri, CEC va da curs cererii", a spus Ciocan.

Pe listele electorale ale celor patru partide care au trecut pragul electoral figurau 21 de persoane care deţin sau au iniţiat procedurile de obţinere a cetăţeniei altui stat. Dintre aceştia, nouă sunt reprezentanţi ai Partidului Liberal, printre care Dorin Chirtoacă şi Corina Fusu, cinci membri ai Partidului Liberal-Democrat din R. Moldova, printre care Alexandru Tănase şi Călin Vieru, un membru al Partidului Comuniştilor şi şase membri ai Alianţei Moldova Noastră.

LEGE DOAR PENTRU UNII
Legea care prevede că persoanele cu dublă cetăţenie nu pot deţine funcţii în administraţia de stat a fost adoptată la sfârşitul anului trecut. Prevederile nu li se aplică persoanelor care deţineau astfel de funcţii la data publicării legii în Monitorul Oficial, motiv pentru care Chirtoacă, de exemplu, a putut să rămână primar. De altfel, liberalul şi-ar putea păstra şi postul, şi cetăţenia română dacă ar rămâne edilul-şef al Chişinăului.

Legea îi afectează aproape în exclusivitate pe moldovenii care au şi cetăţenia română, întrucât România face publice numele celor care obţin cetăţenia. Rusia şi Ucraina fac imposibil un eventual demers de verificare a dublei cetăţenii a vreunui moldovean.

×
Subiecte în articol: externe