x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Trucurile premierului sugerează că mafia blocează reformele

Chişinău: Trucurile premierului sugerează că mafia blocează reformele

de Vitalie Calugareanu    |    13 Mai 2011   •   16:50

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a înaintat un nou ultimatum Parlamentului şi a ameninţat cu demisia dacă deputaţii nu vor vota în regim de urgenţă pachetul de legi menite să reformeze domeniul justiţiei. Premierul intuieşte că în Legislativ nu există voinţă politică pentru a face acest pas. Din acelaşi motiv, cu trei săptămâni în urmă, a demisionat ministrul moldovean al Justiţiei.

Autorităţile de la Chişinău au fost atenţionate în repetate rânduri de oficiali europeni de diferit rang că reformarea justiţiei întârzie. Anul trecut, deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană au făcut o tentativă de a începe acest proces prin lichidarea instanţelor economice. Presa de la Chişinău scrie că prin intermediul acestora, în perioada guvernării comuniste, businessmanii erau lipsiţi de afaceri. încercarea de a lichida aceste controversate instituţii a eşuat, însă, deoarece trei deputaţi din coaliţia de guvernare au refuzat în 2010 să-şi dea votul. De atunci, toate iniţiativele Guvernului de a reforma sistemul judiciar zac prin sertarele deputaţilor.

Nici astăzi, la nivelul alianţei, nu există un consens în ceea ce priveşte deblocarea reformelor în justiţie, iar cele mai multe obiecţii se pare că le au deputaţii din Partidul Democrat. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile preşedintelui de onoare al acestui partid, Dumitru Diacov. Potrivit lui, "reformaîn justiţie este o chestiune foarte largă. Unele proiecte stârnesc discuţii pentru că există viziuni diferite. Reforma în justiţie nu înseamnă viziunea unui singur grup parlamentar”.

Joi, cameramanii unui post de televiziune din Chişinău i-a surprins pe premierul Vlad Filat şi ex-ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, la o plimbare prin Grădina Publică ştefan cel Mare. Ulterior, ei au declarat că şi-au clarificat relaţiile personale şi au discutat despre politică şi reforma în justiţie.

La câteva ore după acea întâlnire, prim-ministrul Vlad Filat a declarat că va cere Parlamentului să-şi dea repetat votul de încredere Guvernului. în caz contrar va demisiona. "Asta înseamnă că dacă acest pachet de legi, care vizează reforma şi implementarea Programului de activitate a Guvernului, nu are sprijin politic în Parlament - Guvernul trebuie să plece în demisie”,a menţionat Filat.

Analiştii politici cred că ameninţarea premierului, revenit recent de la Bruxelles, este un truc menit să-i impulsioneze pe deputaţi. Ori, din punct de vedere politic, în cazul în care şi-ar da demisia, prim-ministrul Vlad Filat, care este şi liderul celui mai mare partid din coaliţia de guvernare, s-ar pomeni în afara jocului politic. "Nu cred că domnul prim-ministru, în calitatea lui de politician de succes, nu înţelege că se află în situaţia când nu-şi poate da demisia, pentru că dacă ar face asta, ar trebui să aibă calculate lucrurile în avans. Dacă domnia sa pleacă de la Guvern - rămâne în afara Parlamentului”, a menţinat analistul Igor Boţan.

În ultima vreme, subiectul legat de lipsa voinţei politice pentru schimbarea radicală a sistemului corupt moştenit de la comunişti este intens discutat la nivelul societăţii civile moldoveneşti. Unii lideri de opinie susţin că după preluarea puterii de către actuala guvernare multe scheme mafiote create în perioada guvernării comuniste au intrat sub oblăduirea câtorva oligarhi, acum deputaţi în alianţa de guvernare, care sunt tentaţi să blocheze prin vot refomele ca să profite cât mai mult posibil de schemele comuniste aducătoare de bani murdari.

×