x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Tusk: "Moldova este eroul pozitiv al UE"

Donald Tusk: "Moldova este eroul pozitiv al UE"

de Vitalie Calugareanu    |    30 Mar 2011   •   13:26

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, care se află la Chişinău a declarat că "Republica Moldova şi premierul Vlad Filat sunt eroi pozitivi ai UE”. Aprecierea este importantă mai ales în contextul preluării, de la 1 iulie, de către Polonia a preşedinţiei Uniunii Europene.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a venit la Chişinău cu un mesaj foarte cald de prietenie. El a lăudat guvernanţii pentru succesele înregistrate în privinţa apropierii de UE, dar nu a făcut nici un pronostic privind aderarea Moldovei la UE. El a promis că Polonia, pe durata preşedinţiei UE, va face tot posibilul ca să accelereze procesul de integrare a Republicii Moldova în familia europeană: "Polonia s-a implicat foarte mult în cooperarea cu Moldova, precum şi în sprijinirea acestei ţări pe parcursul european. Facem acest lucru din mare convingere, pentru că Republica Moldova a arătat în ultima vreme că este determinată, că are curaj şi are politicieni care ştiu drumul spre integrarea europeană”, a spus premierul polonez

El a menţionat că datorită actualei guvernări, Moldova a obţinut o reputaţie bună, "iar acest lucru este foarte important în zilele noastre”. "Aţi demonstrat că se pot face lucruri bune şi în timpuri grele. Aceasta constituie o bază de nădejde pentru întreaga Europă", a menţionat Donald Tusk. Miercuri, el a rostit un discurs în cadrul Forumului UE – Republica Moldova în care a subliniat că "Moldova este Europa şi rămâne în Europa”. (...) "Vă vom sprijini necondiţionat atâta timp cât veţi da dovadă de acest spirit pe care îl vedem astăzi în Moldova. Nimeni nu vă face o favoare, dar văd o ţară în care oamenii, în mod dur, cer realizarea practică a visului lor de a trăi bine şi liber. Această determinare este arma dumneavostră, pentru că aţi arătat Europei că trataţi cu toată seriozitatea acest vis european”, a menţionat Donald Tusk.

La rândul său, premierul moldovean Vlad Filat a spus că îşi doreşte ca Republica Moldova să devină lider în rândul ţărilor care fac parte din Parteneriatul Estic. "Sprijinul oferit de UE este o motivaţie puternică pentru noi. Republica Moldova este o ţară europeană cu cetăţeni europeni, iar reformele le facem pentru noi, nu de dragul UE”, a menţionat Vlad Filat.

Analistul politic moldovean Igor Boţan crede că "Moldova este considerată o istorie de succes în UE pentru că a reuşit să scoată comuniştii de la guvernare”. (...) "în 2009, când a plecat de la guvernare, Partidul Comuniştilor a lăsat o gaură bugetară de aproape 9 miliarde de lei moldoveneşti. Actuala alianţă a reparat această gaură şi acum are o linie de dezvoltare care este bazată pe aşa-zisa istorie de succes, adică pe suportul Occidentului”, susţine analistul Boţan.

Pe de altă parte, analistul american Bruce Jackson, şeful Proiectului pentru Democraţii în Tranzitie, a confirmat că Moldova este lăudată la Bruxelles pentru viteza negocierii Acordului de Asociere. Totuşi, el susţine că Moldova are două probleme mari care îngrijorează UE: corupţia şi conflictul transnistrean.

Despre soluţionarea definitivă a acestui conflict a discutat marţi la Moscova ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Oficialul rus a insistat asupra câtorva aspecte principiale: dialog de pe poziţii egale între Chişinău şi Tiraspol; sincronizarea evacuării armamentului rusesc din Transnistria cu soluţionarea politică a conflictului; acordarea unui statut special Transnistriei în cadrul Moldovei reintegrate.

Chiar în ziua în care şeful diplomaţiei moldovene se afla la Moscova, Rusia a rebutat 11.600 litri de vin moldovenesc despre care spune că ar fi de proastă calitate. în aceeaşi zi, Moscova a disbursat cea de-a doua tranşă de ajutor financiar pentru Transnistria în valoare de 7,2 milioane de dolari.

×