Peste 400 de sisteme de navigație și 140 de volane de la autoturisme noi, de lux, au fost furate de pe teritoriul Franței de o grupare infracțională formată din români, prejudiciul estimat fiind de 1,3 milioane de euro. Cei bănuiți au fost identificați și puși sub acuzare, potrivit IGPR.
Polițiștii Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române, în colaborare cu polițiștii francezi, au destructurat o grupare infracțională organizată formată din români, care ar fi comis furturi de sisteme de navigație și volane de autoturisme de lux, în valoare de 1.300.000 de euro, pe teritoriul Franței, arată Inspectoratul General al Poliței Române, într-un comunicat transmis sâmbătă.
Potrivit sursei citate, în perioada 6 – 10 noiembrie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române, în colaborare cu cei din cadrul Direcției Generale a Jandarmeriei Naționale Franceze, au desfășurat în comun activități de urmărire penală într-un dosar de criminalitate transfrontalieră înregistrat la Tribunalul de Mare Instanță Dijon, din Franța.
„Cercetările în acest caz privesc o grupare organizată de cirminalitate itinerantă, formată din cetățeni români, implicată în comiterea de furturi de la autoturisme de lux, din reprezentanțe auto de pe teritoriul Franței, fiind vizate sistemele de navigație și volanele. Infracțiunile ce fac obiectul dosarului penal sunt constituire a unui grup infracțional organizat, furturi calificate cu consecințe deosebit de grave, tăinuire și distrugere, prejudiciul total cauzat fiind de aproximativ 1.300.000 de euro”, potrivit IGPR.
Membrii grupării sunt bănuiți că, în perioada ianuarie – mai, ar fi comis 19 fapte pe teritoriul Franței, care au avut ca obiect furtul a 400 de sisteme de navigație și 140 de volane, toate de la autoturisme noi, de lux.
În cadrul activităților comune, a fost organizată o acțiune în România, sub coordonarea DIICOT – Structura Centrală.
În România au fost efectuate 11 percheziții în județul Călărași, una în județul Giurgiu și una în București, la locuințele celor bănuiți în acest caz.
De asemenea, au fost puse în executare 16 mandate de aducere pentru membrii grupării infracționale. 9 dintre aceștia au fost depistați în județul Călărași, fiind conduși la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru audieri.
De asemenea, au fost puse în executare și 9 mandate europene de arestare emise pe numele acestora, 8 dintre ei fiind în prezent arestați la propunerea Parchetului Curții de Apel București, în vederea predării lor către autoritățile franceze.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de intervenție ale Poliției Române, coordonate de Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale al IGPR. Alături de polițiștii români, au participat la activități și magistratul de legătură francez acreditat la București, ofițerul de legătură al Jandarmeriei Naționale Franceze în România și 3 anchetatori francezi, unul din cadrul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante de la Paris și doi din cadrul Secțiunii de Cercetări din Dijon, în cauză fiind primt sprijin și de la atașatul de afaceri interne român la Paris.
Cercetările în acest caz sunt continuate de autoritățile judiciare franceze, beneficiind în continuare de sprijinul autorităților judiciare române și al polițiștilor de investigații criminale din cadrul IGPR.