Fostul lagăr de internare a ţiganilor de la Montreuil-Bellay (în vestul Franţei) a fost declarat monument istoric, a anunţat Direcţia regională a problemelor culturale, citată de AFP.
Hotărârea definitivă, semnată în 8 iulie, aminteşte că acest "loc al memoriei" adăpostea "cel mai mare lagăr de internare a ţiganilor în Franţa" şi reprezintă "singurul lagăr în care mai există încă urmele clădirii".
Potrivit Agerpres,lagărul avea închisoare, cantină, şcoală, infirmerie, grupuri sanitare colective şi dormitoare, iar în incinta lui cu suprafaţă depăşind 5 ha, 2.500-3.000 de bărbaţi, femei şi copii au fost închişi în perioada noiembrie 1941 - ianuarie 1945. În prezent, din el nu au mai rămas decât câteva ziduri ruinate.
"Vestea că situl este astăzi protejat şi salvat este formidabilă. Nu se va mai putea face acolo orice", s-a bucurat Jacques Sigot, scriitor şi istoric local, care a dezgropat din arhive istoria lagărului la începutul anilor '80. În cartea sa, "Sârmele ghimpate uitate ale Istoriei", acest ex-învăţător a fost primul care a dezvăluit existenţa acestui loc de internare, aflat sub controlul administraţiei franceze, a cărui istorie a fost ascunsă ulterior. Regizorul Tony Gatlif i-a preluat cercetările în turnarea filmului său "Korkoro" (Libertate, lansat în primăvară), în care se preocupă de represiunea ţiganilor sub regimul de colaborare al Franţei cu ocupantul nazist (1940-1944).
Ţiganii, ca şi evreii, au fost obiectul unor persecuţii sistematice în teritoriile supuse controlului Germaniei naziste şi mai multe sute de mii dintre ei au pierit, potrivit istoricilor.
Citește pe Antena3.ro