x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liege, sub asediu, în prag de Sărbători

Liege, sub asediu, în prag de Sărbători

de Agerpres    |    Sînziana Stancu    |    12 Dec 2011   •   21:00
Liege, sub asediu, în prag de Sărbători

Saint-Lambert, principala piata din Liege, a fost marti scena unor atacuri cu explozibili si focuri de arma fara precedent. Patru persoane au fost ucise si alte 75 ranite, potrivit unui bilant al victimelor comunicat de autoritatile belgiene, informeaza AFP, citand presa belgiana.

Potrivit autoritatilor, una dintre cele doua persoane ucise este chiar cel care a atacat piata, aruncand un dispozitiv explozibil de tip thunderflash. Saint-Lambert este piata principala din Liege, iar acolo se afla si Palatul de Justitie. De asemenea, in apropierea pietei exista si un targ de Craciun foarte frecventat atat de belgieni, cat si de numerosi turisti.

Un barbat a deschis focul in piata, iar ulterior a lansat mai multe dispozitive explozive. Individul se numea, potrivit unei surse judiciare, Nordine Amrani si era cunoscut justitiei, dupa ce fusese condamnat in septembrie 2008 la 58 de luni de inchisoare pentru detinere de armament si droguri. 'Autorul a actionat de unul singur. Avea explozibili si un Kalashnikov. A tras in directia multimii din piata, inainte de a-si pierde el insusi viata in urma unei explozii', a declarat un reprezentant al autoritatilor locale, citat de Sudpresse. Retelele de telefonie mobila au fost perturbate marti la Liege, ca urmare a atacului din piata, noteaza si La Libre Belgique. Mobistar si Proximus au inregistrat un tra­fic intens in regiunea Liege si congestie in anumite puncte din centrul orasului.

Operatorii au incercat sa-si dubleze capacitatea pentru a face fata afluxului de apeluri telefonice provenind de la familiile ingrijorate, care doreau sa afle daca rudele lor se aflau in zona atacata. De asemenea, centrul orasului a fost complet blocat din cauza perimetrului de securitate stabilit in zona, iar magazinele au fost inchise, numerosi clienti ramanand in interiorul acestora.

Toate autobuzele cu trasee care includeau centrul au fost deviate, iar alte vehicule, redirectionate in afara orasului. In curtea Palatului de Justitie a fost instalat un centru me­dical ad-hoc.

×
Subiecte în articol: externe atac liege explozibil