Update Două avioane de vânătoare ruseşti se crede că au încălcat spaţiul aerian al Finlandei, transmite Ministerul Apărării de la Helsinki, scrie AFP.
"Două avioane de vânătoare ruseşti MIG-31 sunt suspectate că au violat spaţiul aerian finlandez în Golful Finlandei, în largul Porvoo", a anunțat instituția.
Forţele aeriene finlandeze au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a identifica avioanele iar gărzile de frontieră finlandeze au declanşat o anchetă preliminară.
Avioanele rusești ar fi violat spațiul aerian finlandez la ora locală 9.40 și a durat circa două minute.
Finlanda are graniță comună cu Rusia de circa 1.300 km. După invazia Moscovei în Ucraina, Finlanda și Suedia și-au depus cererile de aderare la NATO.
Update O persoană a murit și alte 18 au fost rănite în bombardamentele din zorii acestei zile asupra unei zone rezidențiale din orașul Harkov, în estul Ucrainei, a declarat Oleh Synehubov, guvernatorul regional.
"În acest moment, există 18 răniți, printre care doi copii. O persoană a murit", a scris Synehubov pe Telegram, conform Reuters.
Cu o zi înainte, 6 persoane au murit și alte 16 au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului. "Din păcate, numărul morților și răniților în bombardamentul asupra districtului Saltivka a crescut la șase morți și 16 răniți", anunța miercuri Synehubov.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a deplâns atacul: "Este o lovitură vicleană și cinică asupra civililor, fără nicio justificare, care arată neputința agresorului. Nu putem ierta. Îi vom răzbuna".
Update Volodimir Zelenski a cerut din nou Rusiei să se retragă de la centrala nucleară din Zaporojie, înaintea discuțiilor cu Antonio Guterres, secretarul general ONU, scrie dpa.
"Armata rusă trebuie să se retragă de pe teritoriul centralei nucleare şi al tuturor zonelor învecinate şi să-şi retragă echipamentul militar de la centrală. Acest lucru trebuie să aibă loc fără niciun fel de condiţionări şi cât mai repede posibil. Doar transparenţa absolută şi o situaţie aflată sub control la şi lângă centrala nucleară din Zaporojie poate garanta statului ucrainean, comunităţii internaţionale şi AIEA revenirea la o siguranţă nucleară normală", a transmis el pe Telegram.
Zelenski va discuta astăzi cu Guterres și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei întrevederi la Lvov, în vestul Ucrainei, despre vizita unei delegații AIEA la centrală.
Rusia a destructurat o celulă teroristă în Crimeea /Ucraina ameninţă cu atacarea Podului Kerci
Autorităţile ruse au anunţat, miercuri, destructurarea unei celule teroriste care ar fi la originea recentelor atacuri comise în Crimeea, în timp ce Administraţia de la Kiev ameninţă cu distrugerea podului care traversează Strâmtoarea Kerci.
Serghei Aksjonov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat 6 membri ai grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, conform site-ului Tagesschau.de. Serghei Aksjonov afirmă că celula era coordonată de pe teritoriul Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj în Crimeea. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, mai mulţi combatanţi ucraineni de etnie tătară s-au alăturat grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, considerat organizaţie teroristă de către Rusia.
În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând "acte de sabotaj". Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marţi de autorităţile ruse, în contextul atacurilor. Oficiali ruşi anunţau marţi că Serviciul Federal de Securitate (FSB) suspectează că atacurile din Crimeea au fost comise de o unitate de elită a armatei ucrainene.
Ucraina nu a recunoscut direct atacurile în Crimeea, dar a sugerat că ar putea fi opera armatei ucrainene. "Este vorba despre demilitarizare în acţiune. O readucere aminte a faptului că regiunea Crimeea ocupată de Rusia este afectată de explozii la depozite de muniţie şi pericole letale pentru invadatori şi hoţi", a declarat marţi Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski. Un alt oficial ucrainean a confirmat sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul The Guardian, că în Crimeea acţionează agenţi ucraineni.
Mihail Podoliak a avertizat miercuri că Ucraina ar putea ataca podul construit de Rusia peste Strâmtoarea Kerci, între Crimeea şi teritoriul rus continental. "Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construirea sa. Generează daune ecologice în peninsulă şi trebuie demolat. Mai puţin contează cum - voluntar sau nu", a afirmat consilierul prezidenţial ucrainean, citat de cotidianul Le Figaro.
În contextul riscurilor atacurilor, autorităţile ruse au creat miercuri după-amiază un punct de control la trecerea podului care traversează Strâmtoarea Kerci. "Autorităţile de ocupaţie au creat un punct de control în apropierea Podului Kerci-Crimeea. Îi verifică pe cei care părăsesc Crimeea, verifică actele, vehiculele şi bunurile personale", a declarat Denis Savcenko, coordonatorul organizaţiei SOS Crimeea (Crimea SOS), citat de postul de televiziune Sky News.