x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra şi Dublinul vor coopera pentru a pune capăt vidului de putere din Irlanda de Nord (ministru)

Londra şi Dublinul vor coopera pentru a pune capăt vidului de putere din Irlanda de Nord (ministru)

10 Mai 2019   •   12:44
Londra şi Dublinul vor coopera pentru a pune capăt vidului de putere din Irlanda de Nord (ministru)

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a afirmat că Republica Irlanda şi Marea Britanie vor coopera cu partidele nord-irlandeze în încercarea de a reinstaura executivul mixt al provinciei britanice în câteva săptâmâni, relatează agenţia Reuters.

Irlanda de Nord nu mai are un guvern local de peste doi ani, de când naţionaliştii Sinn Fein s-au retras din executivul în care împărţeau puterea cu Partidul Democratic Unionist (DUP, probritanic).

Uciderea jurnalistei Lyra McKee (29 de ani) în cursul unor violenţe de către militanţi naţionalişti irlandezi a sporit presiunile asupra politicienilor de a reinstaura guvernul local.

''Am văzut, odată cu moartea Lyrei McKee şi tragedia acestui caz, ce se întâmplă când politicul nu funcţionează'', a declarat Coveney la radio BBC. ''Trebuie să îndreptăm lucrurile'', a adăugat el.

''Irlanda şi Marea Britanie trebuie să lucreze împreună. Guvernele britanic şi irlandez vor colabora îndeaproape, pentru a înlătura o parte din greutăţi, cu partidele politice în câteva săptămâni, nu luni'', a afirmat ministrul irlandez.

Executivul mixt nord-irlandez este obiectivul central al acordului de pace din 1998 din Irlanda de Nord, care a pus capăt unor trei decenii de violenţe în regiune, în care şi-au pierdut viaţa 3.600 de persoane.

AGERPRES

×