Numită în pliantele turistice „Perla Atlanticului”, insula portugheză Madeira se află sub tone de noroi şi de dărâmături, după ploile diluviene soldate cu 40 de morţi şi mai multe zeci de răniţi. „Este apă, noroi peste tot şi dărâmături, multe dărâmături. Este ca un film de groază”, afirmă corespondentul AFP la Funchal, capitala regională, afectată puternic de catastrofă.
„Sunt pietre peste tot care blochează drumurile, poduri prăbuşite. Multe case au fost distruse, luate de alunecările de teren, în special în părţile înalte ale oraşului”, a explicat el. Duminică, serviciile de intervenţie au lansat eforturi care se anunţă enorme pentru a scoate dărâmăturile strânse în părţile joase din oraş, aflat pe malul mării şi unde se află kilometri de complexe turistice şi hoteluri de lux. O locuitoare din Funchal a povestit că a primit un cuplu de turişti, al căror taxi, luat de apă, a intrat în casa ei. Peste tot pe străzi, maşini răsturnate stau mărturie ale violenţei torentelor care au lovit oraşul în mai puţin de o oră, potrivit mărturiilor. „Era groaznic şi foarte înspăimântător. Străzile păreau adevărate râuri. Am văzut chiar şi un cadavru plutind”, povesteşte Neusa Abreu. Aymeric Paysan, un francez în vârstă de 27 de ani, locuieşte într-una dintre zonele înalte din Funchal, unde este patiser şef la un hotel. Duminică dimineaţă el a mers de acasă la hotelul unde lucrează: „Sunt tone de dărâmături pe străzi. Mult noroi şi resturi. Străzile sunt desfundate. Pe alocuri drumul s-a prăbuşit şi un sens giratoriu chiar a dispărut”, a povestit el, contactat telefonic de AFP.
Potrivit lui Thomas Faudry, un alt francez angajat la un hotel din Funchal, „pompierii au făcut mici baraje pentru a devia apa spre mare”. „Toată lumea se implică, fiecare cu mijloacele sale, chiar cu cârpe, perii şi prosoape”, a adăugat el.
La 20 de kilometri este de Funchal, situaţia este dramatică şi în districtul Ribeira Brava, unde drumurile sunt blocate de pietre şi copaci căzuţi.
Potrivit unui fotograf AFP, „ceea ce nu era decât un pârâu la Ribeira Brava s-a transformat într-un torent furios”. Dar, în special, „blocuri întregi de pietre şi pământ” au căzut din munţii din această zonă de coastă, prăbuşindu-se peste locuinţe.
Pagubele sunt mari în special în satul Serra de Agua, în continuare fără apă şi curent electric şi care nu este accesibil decât pe jos. „Oamenii sunt disperaţi. Un torent de noroi a acoperit trei case aparţinând aceleiaşi familii. Şase persoane şi-au pierdut viaţa”, a povestit el.
Dincolo de Riberia Brava, către est, autostrada care înconjoară insula „a dispărut pur şi simplu” pe o distanţă de 20 de metri, făcând imposibil accesul în tunelul Encumeada, care permite traversarea insulei de la sud la nord. Potrivit comandantului pompierilor Agostinho Silva, „va dura săptămâni, poate chiar mai mult, pentru a reveni la normal”. La Ribeira Brava, la fel ca la Funchar, numeroase case au fost construite, legal, în zone considerate inundabile. „În unele locuri, oamenii locuiesc chiar în albia râurilor”, a constatat fotograful AFP. Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, încă provizoru, 42 de persoane au murit, iar peste 120 au fost rănite. Ministerul britanic de Externe a anunţat că un britanic a murit, iar „un număr limitat” de britanici au fost internaţi, relatează AFP, citată de replicaonline.ro. O perioadă de trei zile de doliu naţional va fi decretat începând de luni, la un Consiliu de Miniştri extraordinar care se va reuni la Lisabona, au anunţat surse guvernamentale.
Citește pe Antena3.ro