x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miliband: România are un potenţial enorm şi sunt mândru că suntem parteneri atât de apropiaţi

Miliband: România are un potenţial enorm şi sunt mândru că suntem parteneri atât de apropiaţi

21 Feb 2010   •   00:00

România a marcat, la sfârşitul acestei săptămâni, 130 de ani de relaţii diplomatice cu Marea Britanie, Franţa şi Germania, ministrul britanic de Externe, David Miliband, apreciind cu această ocazie că România are un potenţial enorm şi că este mândru de relaţia apropiată, de parteneriat cu Bucureştiul.

David Miliband se declară încântat că în cei 130 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice româno-britanice parteneriatul celor două state a crescut continuu în domeniile social, economic şi politic.

"În 1999, Tony Blair a venit în România pentru a-şi manifesta suportul faţă de aderarea la UE, iar în 2007 am fost mândri să reprezentăm vârful de lance al ţărilor care au pledat pentru integrarea Romàniei", spune Miliband.

El reaminteşte cooperarea româno-britanică din Afganistan, precizând că aceasta nu se limitează la domeniul militar, ci şi la ajutorul civil acordat populaţiei locale pentru "construirea unui viitor mai bun".

"Ştiu de asemenea că, în discuţiile din interiorul UE, legate de viitorul Europei, România şi Marea Britanie cooperează strâns, cetăţenii noştri fiind legaţi de interese comune", spune Miliband, care adaugă că, şi la nivelul comunităţii de afaceri, există o tendinţă de accentuare a cooperarii.

"Am vizitat România de două ori în ultimii trei ani. Este o ţară cu un potenţial enorm şi sunt mândru că suntem parteneri atât de apropiaţi. Aştept cu nerăbdare ca şi următorii câţiva ani să fie la fel de plini de succes", spune el.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, apreciază că, după 130 de ani, parteneriatul româno-britanic este mai puternic decât oricând.
El reaminteşte, la rândul său, că Marea Britanie a fost unul dintre principalii susţinători ai aderării României la UE.

De asemenea, Barnett subliniază prezenţa tot mai mare în România a companiilor britanice, în prezent 4.000 de societăţi din Regatul Unit desfăşurând activităţi de afaceri în România.

"Noile parteneriate economice dintre oraşele Nottingham şi Timişoara sau Craiova şi Wakefield aduc beneficii reciproce", spune ambasadorul.

El spune că, de asemenea, este un privilegiu să vadă modul în care, la nivel uman, cooperarea estre îndreptată pentru a ajuta pe cei mai nevoiaşi din România.

"Într-o notă personală, ospitalitatea şi căldura poporului român explică relaţiile strânse de care ne bucurăm în prezent, deşi nu au ajutat siluetei mele", încheie Barnett într-o notă autoironică.

MAE român a anunţat într-un comunicat împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice cu Franţa, Germania şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
"Aniversăm astăzi un moment plin de semnificaţii în istoria naţională şi esenţial pentru locul României în planul relaţiilor internaţionale: recunoaşterea, la 8/20 februarie 1880, de către Franţa, Germania şi Marea Britanie a statului român independent şi suveran şi stabilirea de relaţii diplomatice moderne între aceste ţări şi România", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
"Ne dorim consolidarea relaţiilor bilaterale cu aceste mari democraţii europene. Vrem să ne punem şi mai bine în valoare poziţiile similare, contribuind alături de cele trei ţări la construcţia europeană", a mai declarat ministrul Teodor Baconschi cu acest prilej.

Potrivit MAE, pentru marcarea acestei aniversări, Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasadele Franţei, Germaniei şi Marii Britanii la Bucureşti şi Arhivele Naţionale ale României vor organiza în perioada următoare o serie de evenimente.
La sfârşitul lunii martie 2010 va avea loc o expoziţie comună de documente, care reflectă principalele momente ale evoluţiei relaţiilor diplomatice ale României cu cele trei ţări europene. Misiunile diplomatice ale României vor organiza acţiuni de diplomaţie publică în cele trei ţări, pentru a marca acest moment. (MEDIAFAX)

×
Subiecte în articol: externe