x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul justiției israelian consideră planul de pace al lui Trump „o pierdere de timp”

Ministrul justiției israelian consideră planul de pace al lui Trump „o pierdere de timp”

21 Noi 2018   •   18:50
Ministrul justiției israelian consideră planul de pace al lui Trump „o pierdere de timp”

Planul preşedintelui american Donald Trump de pace între israelieni şi palestinieni, aşteptat de mai multe luni, este o 'pierdere de timp', a declarat miercuri ministrul justiţiei israelian Ayelet Shaked, relatează AFP. 

'Prăpastia între israelieni şi palestinieni este mult prea adâncă pentru a fi depăşită' cu ajutorul acestui plan, a declarat ministrul de justiţie israelian Ayelet Shaked, în cadrul unui seminar organizat de cotidianul Jerusalem Post la Ierusalim. 

'Personal, eu cred că este o pierdere de timp', a răspuns ea la o întrebare despre iniţiativa de pace a administraţiei Trump. 

'Pur şi simplu sunt mai realistă şi ştiu că în acest moment nu există niciun viitor pentru aceste proiecte, însă aşteptăm să vedem ce vor propune Statele Unite', a adăugat ea. 

Trump a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că planul ar putea fi prezentat în 'două, trei sau patru luni'. De asemenea, el şi-a exprimat pentru prima dată sprijinul pentru aşa-numita soluţie a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul. 

Ayelet Shaked şi alţi membri ai partidului naţionalist religios HaBayit HaYehudi (Căminul evreiesc), un partener-cheie în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu, se opun soluţiei politice a două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian. 

La rândul său, conducerea palestiniană a îngheţat contactele cu administraţia Donald Trump, pe care o acuză că sprijină partea israeliană. 

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas consideră că recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului - anunţată în decembrie 2017 -, închiderea biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei de la Washington şi sistarea ajutorului SUA acordat refugiaţilor palestinieni 'subminează cauza palestiniană şi constituie o încălcare a dreptului internaţional'.

AGERPRES

×