x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Misiunea lui Rogozin: să pregătească terenul pentru recunoaşterea Transnistriei

Misiunea lui Rogozin: să pregătească terenul pentru recunoaşterea Transnistriei

de Deutsche Welle    |    23 Mar 2012   •   12:56

Chisinaul nu mai tolereaza incercarile Kremlinului de a oferi legitimitate regimului de la Tiraspol si reactioneaza la gesturile prin care Rusia cauta sa acrediteze ideea existentei 'statului transnistrean'.

Joi, ambasadorul Rusiei in Republica Moldova a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da explicatii in legatura cu numirea lui Dmitri Rogozin in calitate de 'reprezentant special al presedintelui rus pentru Transnistria'. 'Am luat act cu surprindere de aceasta decizie a autoritatilor Federatiei Ruse, care nu a fost discutata in prealabil cu autoritatile moldovenesti. Chisinaul va intreprinde actiuni corespunzatoare, prin canale diplomatice, pentru a obtine clarificarile de rigoare pe marginea acestei decizii care vizeaza direct o parte componenta a Republicii Moldova', se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul de Externe de la Chisinau.

Chisinaul protesteaza diplomatic

Intr-o declaratie de presa, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, a mentionat ca 'Moldova asteapta sa inteleaga motivele ce au determinat aceasta decizie a Rusiei'. 'Noi mizam pe o relatie bazata pe respect reciproc'. 'Nemultumirile incep in primul rand de la formularea - Rogozin este numit reprezentant pentru Transnistria -. Eu nu cunosc asa entitate. Puteau sa spuna regiunea transnistreana a Repubicii Moldova', a explicat Iurie Leanca. El sustine ca 'era de datoria Moscovei sa se consulte cu Chisinaul in asemenea situatii sau cel putin sa-si anunte din timp intentiile... Este straniu ca ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov, a fost recent la Moscova si nu a fost informat despre aceasta chestiune', a conchis ministrul Leanca.

Fiind in functia de ambasador al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin s-a remarcat printr-o serie de replici taioase la adresa Romaniei si a Statelor Unite ale Americii in perioada cand se discuta despre decizia SUA de a amplasa in Romania elemente ale scutului antiracheta.

Instructiuni pentru Rogozin

Rogozin a anuntat ca va efectua o vizita de documentare la Tiraspol in luna aprilie, dupa care va incepe implementarea instructiunilor primite din partea conducerii Federatiei Ruse. Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, a salutat numirea lui Rogozin in functia de reprezentant special pentru regiunea transnistreana. El i-a expediat o scrisoare de felicitare lui Rogozin in care a mentionat ca numirea sa 'va contribui la dezvoltarea relatiilor intre Tiraspol si Moscova'.

Sevciuk reinvie odiosul 'plan Primakov'

Mai mult, un comunicat al pretinsului minister transnistrean de Externe, prin care se incearca justificarea numirii lui Rogozin, readuce in prim plan controversatul 'Memorandum Primakov' din 8 mai 1997 care pune Chisinaul si Tiraspolul pe pozitii egale in procesul de negocieri.

'Consideram important sa amintim de Memorandumul privind bazele normalizarii relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria, semnat la 8 mai 1997, inclusiv de catre presedintele Republicii Moldova. In conformitate cu punctul 3 al acestui document, Transnistria are dreptul sa stabileasca si sa intretina de sine statator contacte internationale in astfel de domenii ca economic, stiintifico-tehnic, cultural etc.', se mentioneaza in comunicatul pretinsului Minister transnistrean de Externe.

Unii analisti politici de la Chisinau atentioneaza ca trimiterea lui Rogozin in misiune la Tiraspol nu a fost intamplatoare. Ei cred ca 'instructiunile Kremlinului' pe care Rogozin ar urma sa le implementeze dupa vizita sa la Tiraspol, in luna aprilie, se refera la pregatirea terenului pentru recunoasterea Transnistriei de catre Rusia.

Dupa ce diplomatia de la Chisinau si-a exprimat protestul fata de numirea lui Dmitrii Rogozin in functia de 'reprezentant pentru Transnistria', presedintele rus Dmitrii Medvedev l-a numit pe Rogozin si in functia de copresedinte al Comisiei Interparlamentare de Cooperare Economica moldo-rusa. (articol preluat de la www.dw.de)

×