x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova a încăput pe mâna unui păpuşar?

Moldova a încăput pe mâna unui păpuşar?

de Vitalie Calugareanu    |    04 Mai 2011   •   18:07

Alianţa pentru Integrare Europeană care guvernează Republica Moldova se ruinează din interior. Fruntaşii celui mai mare partid din coaliţie (Partidul Liberal Democrat) s-au desprins de formaţiune şi-l acuză pe liderul acesteia, premierul Vlad Filat, de dictatură. La rândul său, Vlad Filat susţine că plecarea a doi prim-vicepreşedinţilor din partid "este o lovitură împotriva alianţei de guvernare” şi urmează să vedem cine a regizat jocul.

După plecarea zgomotoasă din Partidul Liberal-Democrat din Moldova a primului prim-vicepreşedinte Alexandru Tănase, care deţinea şi funcţia de ministru al Justiţiei în Republica Moldova, miercuri cel de-al doilea prim-vicepreşedinte, Mihai Godea, a scris cerere de demisie. Ceva mai înainte, din PLDM au plecat alţi doi fruntaşi: Călin Vieru, fiul regretatului poet Grigore Vieru şi avocatul Vitalie Nagacevschi, actualmente avocat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuk. La plecare, toţi patru au invocat stilul dictatorial de conducere a partidului, lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte finanţarea formaţiunii şi blocarea reformelor promise în momentul preluării guvernării de la comunişti. Ultimii doi plecaţi, Alexandru Tănase şi Mihai Godea, sunt şi fondatorii PLDM. "La constituirea partidului am promis societăţii că vom milita pentru un altfel de a face politică. în doi ani de zile nu am avut nici o dezbatere acerbă pe conţinutul de reforme. Din păcate, Alianţa a îmbătrânit! Din păcate s-a încurcat prea mult în rele. Lucrurile nu se mişcă înainte! De ce? Pentru că, probabil, nu există voinţă politică. Probabil nu există interes. Dar ceea ce m-a deranjat cel mai mult este că nu am înaintat o iotă pe principalele sectoare. Au existat monopoluri – există în continuare. Unii care le-au deţinut anterior – le menţin. Alţii le-au acaparat şi le exploatează. Deci, nimic nou sub soare cu libertatea activităţii economice”, a declarat Godea.

El a anunţat că se lansează în mod independent într-un proiect politic şi că va candida ca independent la funcţia de primar de Chişinău în alegerile din 5 iunie curent, ca să nu admită preluarea acestei funcţii de către candidatul comunist.

Unii analişti politici susţin că nemulţumirea lui Mihai Godea ar putea veni ca urmare a neînaintării lui în calitate de candidat din partea PLDM la funcţia de primar de Chişinău. El a spus că Victor Bodiu care candidează la această funcţie din partea PLDM este "o candidatură nefericită”, iar Alexandru Tănase, plecat cu două săptămâni în urmă din PLDM, a spus că Bodiu "este un apropiat al lui Vlad Filat şi că decizia de a-l înainta în calitate de candidat la Primărie îi aparţine premierului, nu partidului”.

Portalul informaţional "ştireaZilei.md” scrie că plecarea zgomotoasă a lui Mihai Godea din PLDM nu este întâmplătoare şi că în spatele lui ar sta un păpuşar. Potrivit sursei citate, Mihai Godea s-ar fi întâlnit la mijlocul săptămânii trecute, la Viena, cu controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuk, prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Democrat şi că la acea întâlnire au plănuit scenariul ieşirii scandaloase a lui Mihai Godea din PLDM.

În acelaşi context, analistul politic Anatol ţăranu se întreabă de unde are onestul politician Mihai Godea bani şi echipă pentru campania electorală, iar miercuri, la o conferinţă de presă, premierul moldovean Vlad Filat a spus că"Godea s-a întâlnit cu Plahotniuk nu doar la Viena”, dar a primis că va oferi detalii mai târziu, "după alegeri, când păpuşarul va fi scos la lumină”. Pe de alta parte, Mihai Godea a negat ca ar fi discutat la Viena cu Vlad Plahotniuk.

Cert este, spun analiştii politici, că situaţia tensionată din coaliţia de guvernare aduce dividende politice opoziţiei comuniste fără ca aceasta să facă vreun efort. După doi ani de guvernare a coaliţiei liberal-democrate, inclusiv datorită crizei mondiale, oamenii au devenit mai săraci, iar pe acest fundal - mai dezamăgiţi. Prin urmare, fricţiunile din interiorul partidelor necomuniste, pe care socitatea a mizat la alegerile din 2009, riscă să genereze votul de protest nu doar la alegerile locale generale din 5 iunie, ci şi la posibilele noi alegeri parlamentare anticipate.

×