x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mitropolitul Varnei, mort de hipotermie? Controversele îl urmăresc şi pe lumea cealaltă

Mitropolitul Varnei, mort de hipotermie? Controversele îl urmăresc şi pe lumea cealaltă

de Istvan Deak    |    10 Iul 2013   •   20:57
Mitropolitul Varnei, mort de hipotermie? Controversele îl urmăresc şi pe lumea cealaltă

Personaj controversat în timpul vieţii, mitropolitul Kiril al Varnei, una dintre cele mai importante feţe bisericeşti ale Bulgariei, a fost găsit mort, înecat, pe o plajă de la Marea Neagră. Dar controversele nu l-au părăsit pe înaltul prelat nici după moarte. Căci din primele momente ale anunţului privind decesul său au apărut zvonuri potrivit cărora pe corpul mitropolitului s-ar fi găsit numeroase vânătăi.

Mitropolitul Sofiei, Tihon, susţine însă că zvonurile despre un act criminal în legătură cu înecul mitropolitului Varnei Kiril sunt "complet absurde".

“Era un curent foarte rece”

Tihon, conducătorul Catedralei Aleksandr Nevski din Sofia, afirmă că a primit informaţii de la Varna potrivit cărora Kiril a murit de hipotermie, după ce a înotat într-un curent foarte rece în Marea Neagră. Corpul acestuia a fost găsit marţi pe o plajă de lângă Varna, relatează novinite.com.

 Potrivit postului naţional de radio bulgar, trupul mitropolitului a fost găsit aproape de reşedinţa sa de pe malul mării, în apă şi echipat cu tub pentru respirat şi mască de scufundare. Mitropolia Varnei a refuzat orice comentarii legate de posibilitatea ca în momentele dinaintea decesului mitropolitul Kiril să fi fost însoţit de cineva.

Nu sunt informaţii despre un act criminal

Biserica Ortodoxă Bulgară a respins informaţii iniţiale potrivit cărora autorităţile ar suspecta un posibil act criminal, afirmând într-un comunicat că "informaţii de presă despre o moarte violentă nu sunt confirmate în vreun fel, în această etapă, de către Poliţia din Varna". Biroul procurorului districtului Varna a anunţat marţi că nu există probe, până la momentul respectiv, care să indice un act criminal. Procuratura a deschis o anchetă şi a început să audieze martori, cu scopul de a stabili circumstanţele morţii lui Kiril.

Era un bun înotător

Tihon a declarat miercuri că vestea tragică a surprins pe toată lumea, în contextul în care mitropolitul era cunoscut ca un bun înotător. "Noi, oamenii, tindem să ne supraestimăm abilităţile. Adevărul este că asemenea curenţi reci pot îngheţa muşchii, iar persoana respectivă nu se mai poate mişca sau respira", a declarat mitropolitul Sofiei. El a adăugat că Kiril era o persoană "adorată" de către unii şi "urâtă" de alţii.

"Haideţi să nu ne amintim de el cu automobilul său scump, care nu este chiar aşa de scump, până la urmă, ci ca păsându-i de tineri dependenţi de droguri în eparhia sa", a subliniat Tihon.

Succesiune

El a adăugat că un mitropolit interimar al Varnei va fi desemnat în zilele următoare, pentru a pegăti alegeri în termen de trei luni. Două nominalizări vor fi prezentate Sinodului, care va lua decizia finală.

Portretul mitropolitului Kiril şi o carte pentru mesaje de condoleanţe au fost instalate la sediul Mitropoliei Varna, iar clopotele Catedralei Varna sunt trase în semn de doliu o dată pe oră. Consiliul Eparhial a decis marţi expunerea corpului mitropolitului, începând de miercuri dimineaţa, la Catedrala "Adormirea Maicii Domnului".

Devenirea

Controversatul mitropolit Kiril s-a născut ca Bogomil Petrov Kovacev, la 8 iunie 1954. El era mitropolitul Varnei şi Veliki Preslav din 1989. În noiembrie 2012, a fost ales partiarh interimar în urma morţii lui Maxim, la vârsta de 98 de ani. Kiril a deţinut acest post interimar până în februarie 2013, când a fost ales Neofit.

În 2011 şi la sfârşitul lui 2012, Kiril a provocat o controversă cu privire la sursa bogăţiei clerului bulgar, după ce a fost văzut conducând un automobil Lincoln MKZ Hybrid., despre care susţinea că este identic cu al preşedintelui american Barack Obama. În plus, el a declarat că l-a primit cadou de la un om de afaceri, ceea ce a stârnit şi mai multe comentarii critice.

Agent al Securităţii

În 2012, bogatul mitropolit a fost demascat ca fost agent al Securităţii de Stat (DS), serviciul secret bulgar al fostei dictaturi comuniste bulgare (1944-1989). Mitropolitul Kiril a fost agent secret sub pseudonimele "Kovacev" şi "Vladislav".

De asemenea, el a fost acuzat în presă că a vândut şi distribuit proprietăţi ale bisericii în mod ilegal şi că a intervenit ilegal în activitatea unor organisme bisericeşti. Kiril a fost acuzat că a înlocuit Consiliul Bisericesc din satul Rogaşevo, din cauză că membrii acestuia au refuzat să îşi vândă proprietatea. Până la urmă, aceasta a fost vândută ieftin unui om de afaceri ucrainean. O jurnalistă de la postul privat bTV a filmat un reportaj de investigaţie despre acest caz, considerat "scandalos", în 2007.

×
Subiecte în articol: mitropolit varna kiril deces inecat hipotermie