Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut apel luni la comunitatea internaţională să menţină neschimbat regimul sancţiunilor împotriva Iranului pentru a obţine oprirea programului nuclear al Teheranului, transmite AFP.
“Ar fi o eroare istorică să relaxăm sancţiunile împotriva Iranului chiar în momentul în care acestea îşi ating obiectivul', a declarat Netanyahu în deschiderea sesiunii de iarnă a Knessetului (Parlamentul) israelian, cu o zi înaintea discuţiilor de la Geneva asupra programului nuclear iranian. “Israelul nu va permite Iranului să se doteze cu arma nucleară”, a reafirmat el.
“Pe fondul sancţiunilor, economia iraniană se apropie de punctul de cedare. În pofida presiunii, regimul iranian nu a renunţat la dezvoltarea programului său nuclear, doar şi-a schimbat tactica pentru a-şi atinge acel obiectiv”, a subliniat premierul israelian.
Republica islamică “este dispusă să facă modificări nesemnificative în programul său nuclear, care îi vor permite să îşi conserve capacitatea de a se dota cu arma nucleară, în schimbul unei relaxări a sancţiunilor ce ar putea suscita prăbuşirea întregului sistem de sancţiuni”, a avertizat Netanyahu.
“Iranul este dispus să ofere prea puţin în schimbul a prea mult”, a apreciat el. “Contrar unei idei răspândite, relaxarea presiunii nu ar stimula moderaţia Iranului, ci ar favoriza abordarea fără concesie a adevăratului lider iranian, ayatollahul Khamenei, şi ar fi percepută ca o victorie a acestuia”, a conchis premierul israelian.
Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, consideră "necesară" o reuniune ministerială cu marile puteri după negocierile de la Geneva (de marţi şi miercuri) pentru finalizarea unui eventual acord, relatează AFP.
"Sper că vom putea ajunge la o foaie de parcurs până miercuri dar va fi probabil necesar să avem o nouă reuniune ministerială", a scris Zarif pe pagina sa de Facebook duminică seara. Negocierile de la Geneva sunt prevăzute la nivel de directori politici şi adjuncţi ai miniştrilor de Externe.
O primă reuniune ministerială a avut loc în septembrie la New York în cadrul Adunării Generale a ONU.
Iranul şi ţările din grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) se reunesc marţi şi miercuri la Geneva pentru a relua negocierile nucleare înterupte în aprilie.
Zarif va participa la şedinţa de deschidere a negocierilor, dar discuţiile de partea iraniană vor fi conduse de adjunctul său, Abbas Araghchi.
"Vrem să schimbăm abordarea din ultimii şase ani care nu a dat niciun rezultat", a scis Zarif.
Araghchi a declarat că "planul care va fi prezentat de Zarif ţărilor din grupul 5+1 în cadrul şedinţei de deschidere a fost pregătit astfel încât să nu existe pretext pentru a-l refuza".
El nu a fost mai explicit în această privinţă dar a repetat că "îmbogăţirea uraniului este linia roşie a Iranului". "Nu ne permitem în niciun caz ca îmbogăţirea uraniului să fie suspendată, limitată sau stopată. Putem în schimb să discutăm despre nivelul, forma şi cantitatea îmbogăţirii", a afirmat Araghchi. "Îmbogăţirea (uraniului) nu va fi suspendată nici măcar o zi. Nu ne vom permite nici ca vreun gram de uraniu îmbogăţit să părăsească ţara", a adăugat el.
Potrivit ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) publicat la sfârşitul lui august, Iranul deţine 6.774 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută şi 186 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută. Ţara a transformat, de asemenea, alte 187 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20 la sută în bare de combustibil. Iranul deţine peste 19.000 de centrifuge, dintre care 1.000 de generaţie nouă, mult mai puternice decât precedentele. "Putem să încheiem negocierile într-o perioadă de şase luni până la un an", a apreciat Araghchi.