x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Netanyahu: Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul

Netanyahu: Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2024   •   21:51
Netanyahu: Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul

Iranul încearcă să fabrice bombe nucleare pentru a distruge Israelul şi ulterior ar putea ameninţa întreaga lume, a declarat luni la Ierusalim premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

"Iranul face eforturi pentru a produce stocuri de bombe nucleare cu scopul de a distruge Israelul, încărcate pe rachete cu rază lungă de acţiune", şi "ar putea ameninţa lumea întreagă, în orice loc", a afirmat şeful guvernului israelian în Knesset (parlament).

Acesta a asigurat totodată că doreşte să continue eforturile de normalizare a relaţiilor diplomatice cu ţările din Orientul Mijlociu, pe baza aşa-ziselor acorduri Abraham, pentru a "ajunge la pace cu alte ţări arabe".

"Aspir la continuarea procesului pe care l-am început acum câţiva ani cu semnarea istorică a acordurilor Abraham pentru a ajunge la pace cu alte state arabe. (...) Am semnat patru acorduri de pace, subliniez, pace pentru pace (...) cu ţări importante din Orientul Mijlociu. Acestea şi altele văd clar loviturile pe care le dăm celor care ne atacă, axa Răului iranian", a spus Netanyahu.

Acordurile negociate de SUA în 2020 au fost urmate de stabilirea de relaţii oficiale între Israel şi Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Sudan, creând speranţe de normalizare a relaţiilor şi cu Arabia Saudită, unul din cei mai importanţi jucători regionali.

Arabia Saudită, care nu recunoaşte statul evreu, a lansat în 2020 negocieri vizând apropierea de Israel, dar le-a pus capăt după declanşarea războiului din Gaza, în urma atacului mişcării palestiniene islamiste Hamas pe teritoriul Israelului din 7 octombrie 2023, urmat de represaliile armatei israeliene, aminteşte AFP.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a apreciat la rândul său luni într-un comunicat că loviturile israeliene de sâmbătă asupra Iranului au "schimbat echilibrul de forţe" între cele două ţări, inamici declaraţi.

Israelul a atacat sâmbătă dimineaţa instalaţii militare din Iran ca răzbunare pentru un atac cu rachete al Iranului din 1 octombrie pe teritoriul său şi pentru atacurile mişcărilor islamiste susţinute de regimul de la Teheran - Hamas în Fâşia Gaza şi Hezbollah în Liban. Armata israeliană a vizat în aceste atacuri instalaţii de producţie de rachete şi baterii de rachete sol-aer, precum şi alte sisteme aeriene din Iran.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: netanyahu Iran bombe nucleare