x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O româncă printre pasagerii avionului dispărut în Oceanul Atlantic

O româncă printre pasagerii avionului dispărut în Oceanul Atlantic

01 Iun 2009   •   00:00

MAE a confirmat că un cetăţean român figurează printre persoanele aflate la bordul avionului Airbus al companiei Air France, dispărut deasupra Oceanului Atlantic, fiind vorba despre o femeie. MAE precizează că a fost informat de celula de criză a autorităţilor franceze că pasagerul român este o femeie. Anterior, un purtător de cuvânt al Air France, citat de AFP, anunţase că un cetăţean român figurează printre persoanele aflate la bordul avionului.



Un avion al Gărzii Civile spaniole s-a alăturat celor franceze şi braziliene în căutarea aparatului de zbor dispărut, au declarat surse din cadrul Ministerului spaniol de Interne, citate de AFP. Căutările sunt conduse pe o imensă zonă din Oceanul Atlantic, între nord-estul Braziliei şi arhipelagul Capului Verde, adică aproximativ 2.000 de kilometri, într-o zonă care nu este în întregime acoperită de radare. Balizele de alertă ale avionului "nu au emis nici un semnal", a declarat Philippe Hazane, reprezentant al Centrului Naţional de Studii Spaţiale (CNES), din Franţa, a relatat AFP. Acest lucru indică faptul că o catastrofă a avut loc foarte rapid", a estimat Hazane. (Mihaela Mătăchiţă)

Ipoteză:  Avionul a fost lovit de fulger

Ipoteza "cea mai probabilă" este că avionul Air France "a fost lovit de fulger", potrivit lui François Brousse, director de comunicare a companiei franceze, citat de AFP. Mai înainte, "avionul a intrat într-o zonă cu furtună şi turbulenţe puternice, care au provocat disfuncţiuni".

Aparatul - cu 228 persoane la bord, 216 pasageri dintre care 126 bărbaţi, 82 de femei, şapte copii şi un bebeluş, precum şi 12 membri ai echipajului - a trimis un mesaj automat în care anunţat o "defecţiune a circuitului electric" la ora 2.14 GMT (5.14, ora României), potrivit companiei.

"Era o zonă de turbulenţe tropicale puternice. Aparatele de acest gen sunt concepute să facă faţă acestor cirsumstanţe, dar probabil că a existat o acumulare de factori", declarase mai devreme ministrul francez al ecologiei şi energiei Jean-Louis Borloo.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor aeronautice braziliene a declarat că aparatul nu a fost reperat de radarele din Isla da Sol, din largul coastei braziliene din Atlantic. "Atunci când avioanele traversează Atlanticul, iniţiază contacte radio pentru a-şi semnala poziţia. Ultimul contact cu acest avion a avut loc la ora 1.00 GMT (4.00, ora României). Un altul era programat la ora 2.00 GMT (5.00, ora României)", a declarat purtătorul de cuvânt.

Aviaţia braziliană a trimis în căutare două avioane, de la Salvador de Bahia şi de la Recife, pentru a survola Atlanticul la nord-est de insula Fernando de Noronha.

Ministrul francez al Transporturilor a anunţat că, în ancheta privind dispariţia avionului, este exclusă varianta deturnării de către piraţi ai aerului. Cel mai probabil, a spus el, este vorba despre un accident.

Într-un comunicat de presă. compania Air France a anunţat că la bord s-ar fi produs o pană la circuitul electric.

Două linii telefonie de urgenţă au fost deschise pentru familiile celor aflaţi la bord. Numărul este 00.33.1.57.02.10.55 şi este accesibil şi pentru apeluri din străinătate, a anunţat AFP.

×
Subiecte în articol: externe