x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe OMS susţine că vaccinul de la AstraZeneca ar trebui folosit în continuare

OMS susţine că vaccinul de la AstraZeneca ar trebui folosit în continuare

13 Mar 2021   •   09:45
OMS susţine că vaccinul de la AstraZeneca ar trebui folosit în continuare

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există vreun motiv pentru a nu utiliza vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca. Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, susține că nu există dovezi care să ateste faptul că serul poate duce la apariția unor cheaguri de sânge.

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca (…) Nu există vreun motiv să nu-l folosim”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

„Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a adăugat ea.

„Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a adăgat Margaret Harris.

Agenția Europeană de Medicamente: Serul AstraZeneca nu este periculos

Agenția Europeană de Medicamente a declarat, în urma unei anchete preliminare, că nu există niciun indiciu că vaccinul produs de AstraZeneca a provocat moartea infirmierei din Austria care a primit serul din lotul suspect.

Reprezentanții agenției dau asigurări că nu există riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

În total, 17 state au primit vaccinul AstraZeneca din lotul oprit de la administrare.

Comisia Europeană a declarat că va respecta decizia Agenției Europene de Medicamente și că, prin urmare, nu își va revizui recomandarea pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Până la 9 martie, din cele aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate în Europa, doar 22 au decedat după ce au primit serul. Nu există însă nicio dovadă că există o legătură între vaccinarea cu serul de la Astra Zeneca și decese.

„Vă atrag atenția asupra faptului că AEM a adoptat o poziție preliminară în cazul Austriei, în care, dacă nu mă înșel, au spus că nu există niciun indiciu că vaccinul a creat aceste probleme”, a declarat Stefan De Keersmaecke, purtător de cuvânt Comisia Europeană.

×
Subiecte în articol: AstraZeneca