x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Macron, impresionat de mobilizarea tinerilor împotriva schimbărilor climatice

Preşedintele Macron, impresionat de mobilizarea tinerilor împotriva schimbărilor climatice

09 Mai 2019   •   19:22
Preşedintele Macron, impresionat de mobilizarea tinerilor împotriva schimbărilor climatice

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi alţi şapte lideri europeni au apreciat joi mobilizarea tinerilor împotriva schimbărilor climatice; şeful statului francez a discutat, cu ocazia summitului european informal de la Sibiu, cu trei activiste pentru mediu, relatează AFP.

"Ceea ce faceţi este foarte impresionant, creaţi presiune şi de asta avem nevoie", le-a spus Macron celor trei militante - Anuna de Wever, Luisa Neubauer şi Paula Doerr - care i-au înmânat, în Piaţa Mare a oraşului, o petiţie semnată de mii de tineri.

"Ne-am luat acest angajament împreună, sunt sigur că vom găsi un compromis bun", a adăugat preşedintele, alături de care se aflau premierii Suediei, Olandei, Belgiei şi Letoniei, precum şi alte oficialităţi reprezentând cele opt ţări care au lansat la Sibiu un apel comun la acţiune imediată împotriva schimbărilor climatice.

Iniţiativa Franţei, susţinută de alte şapte ţări europene, a fost trimisă tuturor membrilor Uniunii Europene cu speranţa că "vor semna şi alţii", menţionează AFP. Documentul cere respectarea de către UE a obiectivului reducerii la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2050, şi să redirecţioneze resursele financiare publice şi private către acţiunile legate de climă.

Împreună cu eleva suedeză Greta Thunberg, iniţiatoarea mobilizării tineretului pentru combaterea încălzirii globale, Doerr s-a mai întâlnit cu Macron şi la Paris, în februarie. La Sibiu, tânăra de naţionalitate germană a declarat că speră ca ţara sa şi alte state din UE să se alăture demersului promovat de preşedintele francez. Activiştii au reamintit că zeci de mii de tineri europeni au făcut grevă în fiecare vineri, timp de şase luni, pentru a trage un semnal de alarmă privind pericolul încălzirii climei.

Joi, Letonia a devenit a noua semnatară pe lista susţinătorilor iniţiativei Macron, unde erau deja înscrise Belgia, Danemarca, Franţa, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Franţa şi Suedia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron tineri schimbare climatica