Atacând în valuri, rușii „mergeau literalmente pe cadavrele propriilor soldați”, a descris situația ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Ganna Maliar. „Așa arată nebunia”, a spus președintele Zelenski.
Soledar avea înainte de război 10.000 de locuitori, dar după luptele din ultimele zile în oraș „aproape nu mai există viață” și „nu mai există niciun zid întreg” - după cum afirmă liderul de la Kiev.
Surse britanice au arătat că o mare parte a luptei s-a concentrat pe intrările în tunelurile dezafectate ale minelor de sare din zonă, lungi de 200 de kilometri, atât Rusia, cât și Ucraina „fiind probabil îngrijorate că ar putea fi folosite de inamic pentru infiltrare în spatele liniilor lor”.
Rușii, prin vocea lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, chiar au confirmat asta. Prigojin a spus că minele sunt ca „o rețea de orașe subterane”, care pot ține un grup mare de oameni la o adâncime de 80-100 de metri și permit deplasarea liberă a tancurilor și altor vehicule militare. El a numit chiar acest labirint „cireașa de pe tort”, din punct de vedere strategic.
În căutarea faimei pierdute
De cealaltă parte, Oleh Zhdanov, un cunoscut analist militar ucrainean, a afirmat, citat de BBC, că nici Soledar, nici orașul mult mai mare din apropiere, Blakhmut, nu sunt deosebit de importante din punct de vedere operațional. Într-un interviu pentru ziarul ucrainean Gazeta, el a spus că Rusia doar „încearcă să demonstreze lumii că armata sa este capabilă să învingă”.