Preşedintele parlamentului din Crimeea, Vladimir Konstantinov, aflat vineri într-o vizită la Moscova, a declarat că, după referendumul din 16 martie din republica autonomă ucraineană, va face tot posibilul ca nu numai Crimeea să se unească cu Federaţia Rusă, ci întreaga Ucraină.
''În ultimii ani, nu o dată am spus că, în Ucraina, va apărea un nou lider, un nou Bogdan Hmelniţki (hatmanul cazacilor, care a condus la jumătatea al XVII-lea coaliţia împotriva stăpânirii polono-lituaniene şi considerat erou naţional, n.red), care va uni cele două mari state ale noastre, care nu pot exista separat', a declarat Konstantinov la întrevederea avută cu preşedintele Dumei, Serghei Narîşkin, şi cu liderii fracţiunilor din camera inferioară a parlamentului federal rus, relatează ITAR-TASS, conform Agerpres.
'Noi, cei din Crimeea, vom face tot posibil ca aceasta să se întâmple, ca nu numai Crimeea să se unească cu Federaţia Rusă, ci întreaga Ucraină', a adăugat şeful parlamentului local din peninsula rusofonă.
''Ucraina este parte a marii lumi ruse. După ce vom rezolva problema Crimeii - şi eu sunt convins că o vom rezolva -, suntem obligaţi să facem maximum de eforturi pentru a-i proteja nu numai pe ruşi, ci pe toţi cetăţenii din Ucraina, de fascism, nazism, de impertinenta presiune din partea reprezentanţilor statelor occidentale, care doresc să-şi impună ideologia lor şi care vorbesc de aşa-zisele mari valori europene'', a mai declarat Vladimir Konstantinov, potrivit agenţiei de presă ruse menţionate.
Anterior, preşedintele Dumei, Serghei Narîşkin, a declarat că parlamentul rus va respecta 'alegerea istorică' a Crimeii la referendumul din 16 martie. 'Vom respecta alegerea istorică a populaţiei din Crimeea. Vom susţine alegerea liberă şi democratică a populaţiei din Crimeea', a declarat Narîşkin.
De amintit că deputaţii din Crimeea au votat joi pentru intrarea regiunii în componenţa Rusiei şi au solicitat preşedintelui rus Vladimir Putin şi parlamentului rus să demareze procedura necesară în acest sens. Totodată, ei au decis organizarea, la 16 martie, a unui referendum în cadrul căruia alegătorii vor putea opta între anexarea peninsulei la Rusia sau o autonomie întărită în componenţa Ucrainei.
Cererea parlamentului din Crimeea a fost examinată în aceeaşi zi de preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, iar liderul formaţiunii 'Rusia Dreaptă', Serghei Mironov, a indicat că a depus un proiect de lege în Dumă care permite facilitarea ataşării la Federaţia Rusă a unui teritoriu aparţinând unei ţări străine.
Preşedintele interimar de la Kiev, Olexandr Turcinov, a denunţat 'o crimă împotriva Ucrainei comisă de militarii ruşi' şi a anunţat lansarea unei proceduri de dizolvare a parlamentului de la Simferopol (capitala Crimeii).
UE şi SUA au condamnat decizia deputaţilor din peninsula rusofonă şi au anunţat noi sancţiuni diplomatice şi economice împotriva Moscovei.
Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.