x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite au ajuns la un acord cu liderii talibani pe tema evacuărilor din Afganistan

Statele Unite au ajuns la un acord cu liderii talibani pe tema evacuărilor din Afganistan

16 Aug 2021   •   19:01
Statele Unite au ajuns la un acord cu liderii talibani pe tema evacuărilor din Afganistan

Administraţia Joseph Biden a ajuns luni, în cadrul unei întâlniri în Qatar, la un acord cu liderii Mişcării talibanilor pentru facilitarea operaţiunilor de evacuare desfăşurate prin Aeroportul din Kabul, afirmă surse citate de agenţia Associated Press şi de publicaţia The Hill.

Generalul Frank McKenzie, şeful Comandamentului Central american (CENTCOM), responsabil de Orientul Mijlociu, s-a întâlnit luni la Doha, în Qatar, cu reprezentanţi ai Mişcării talibanilor afgani.

Conform unor surse de la Washington, Administraţia SUA a ajuns la un acord care va permite continuarea evacuărilor prin Aeroportul din Kabul fără riscul unor atacuri ale talibanilor.

Generalul Frank McKenzie i-a avertizat pe liderii talibani că orice atac asupra Aeroportului din Kabul va genera o ripostă a armatei SUA.

Cel puţin şapte persoane au murit luni în violenţe produse pe Aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încearcă să părăsească Afganistanul. Aproximativ 6.000 de militari americani sunt în zone din Kabul, cei mai mulţi în incinta aeroportului. Armata americană a anunţat că doi militanţi înarmaţi au fost împuşcaţi mortal la aeroport.

Statele Unite vor evacua aproximativ 3.500 de funcţionari diplomatici din Afganistan, în contextul în care insurgenţii talibani au ocupat numeroase oraşe şi s-au instalat inclusiv în zone din Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.

În plus, Statele Unite şi alte ţări occidentale intenţionează să evacueze sute de interpreţi afgani care au ajutat forţele internaţionale în cei 20 de ani de conflict.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: statele unite ale americii