x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decapitarea lui Eminescu. Poliţia din Cernăuţi a găsit capul statuii, nu şi pe indivizii care au vandalizat-o

Decapitarea lui Eminescu. Poliţia din Cernăuţi a găsit capul statuii, nu şi pe indivizii care au vandalizat-o

15 Iun 2013   •   20:05
Decapitarea lui Eminescu. Poliţia din Cernăuţi a găsit capul statuii, nu şi pe indivizii care au vandalizat-o

MAE precizează că a luat notă de identificarea, sâmbătă, de către poliţia din regiunea Cernăuţi, a părţii dispărute din bustul poetului Mihai Eminescu ca urmare a unui act de vandalism, menţionând că va continua să monitorizeze acest caz până când autorii vor fi identificaţi şi deferiţi justiţiei - informează Mediafax.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de identificarea, la 15 iunie, de către organele de poliţie din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a părţii dispărute din bustul poetului Mihai Eminescu ca urmare a actului de vandalism din noaptea de 13 iunie săvârşit de autori necunoscuţi. MAE va continua să monitorizeze acest caz, inclusiv prin Consulatul General al României de la Cernăuţi, până când autorii actului de vandalizare vor fi identificaţi şi deferiţi organelor de justiţie ucrainene. MAE exprimă speranţa că acest lucru se va realiza cât mai curând", se arată într-un comunicat al MAE.

Bustul lui Mihai Eminescu, ce urma să fie inaugurat sâmbătă, în regiunea Cernăuţi, la comemorarea a 124 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, a fost decapitat în noaptea de joi spre vineri, Ministerul român de Externe fiind consternat şi cerând autorităţilor ucrainene să-i prindă pe făptaşi.

Conform unui răspuns la o solicitare a MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu consternare despre vandalizarea la Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina, a bustului lui Mihai Eminescu, care urma să fie inaugurat la 15 iunie 2013, la iniţiativa Societăţii pentru Cultură "Mihai Eminescu" din regiune, cu ocazia comemorării a 124 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului naţional al tuturor românilor.

MAE a fost informat, prin Consulatul General de la Cernăuţi, că reprezentanţi ai comunităţii româneşti locale au constatat în dimineaţa zilei de vineri că bustul poetului a fost decapitat de către autori necunoscuţi.

La instrucţiunile Centralei MAE, Consulatul General al României a solicitat în scris Administraţiei de Stat Cernăuţi efectuarea de urgenţă a demersurilor necesare pentru identificarea făptaşilor actului de vandalism, precum şi informarea Consulatului asupra rezultatelor anchetei, precizează MAE.

Bustul a fost executat la iniţiativa Societăţii pentru Cultură "Mihai Eminescu" din Cernăuţi, prin contribuţia financiară a membrilor acesteia, având toate avizele necesare instalării de la autorităţile regionale şi locale.

Citeste si: Eminescu, decapitat în Ucraina, la Hliboca. Monumentul a fost dezvelit cu un cap de gips. Capul de marmură a fost găsit sâmbătă după-amiază, într-un lac din apropiere



×